O OKUPLJANJU PROSVJEDNIKA KOD ŠKOLE OGLASILA SE I ZAGORSKA POLICIJA:

“Do sada je u Krapinskim Toplicama utvrđeno 26 prekršaja te je sankcionirano osam osoba”

Objavljeno: 15.09.2021. Metropolitan

O prosvjednicima koji se proteklih nekoliko dana okupljaju kraj Osnovne škole Krapinske Toplice, sada se službenim priopćenjem oglasila i Policijska uprava krapinsko – zagorska.

– Posljednjih nekoliko dana ispred škole u Krapinskim Toplicama okupljalo se nekoliko osoba suprotno odredbama Zakona o javnom okupljanju, zbog čega je policija bila nazočna na navedenoj lokaciji. S obzirom na to da je okupljanje u blizini školskih objekata u suprotnosti s odredbama Zakona o javnom okupljanju, policijski službenici su, sukladno članku 54. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, u tim slučajevima okupljenim osobama izdavali naredbu o razilasku, odnosno, o napuštanju platoa škole, nakon čega bi se okupljene osobe i udaljile izvan zone škole. S obzirom na to da se okupljanje događalo u blizini odgojno – obrazovne ustanove, odnosno Osnovne škole Krapinske Toplice, policijski službenici izuzetno su obazrivo postupali prema okupljenim osobama, prvenstveno pazeći na dobrobit djece, odnosno učenika, kako ih ne bi izlagali stresnim situacijama. Upravo iz tog razloga, policijski su službenici snimali i fotografirali okupljanje te su se i na taj način utvrđivale sve relevantne okolnosti, a koje su policiji potrebne za utvrđivanje mogućeg protupravnog ponašanja – kažu iz PU te ističu da je do sada provedenim kriminalističkim istraživanjima utvrđeno 26 prekršaja te je sankcionirano osam osoba.
 
Policija je utvrdila počinjenje sljedećih prekršaja: jedan prekršaj po čl. 6. Zakona protiv javnog reda i mira (narušavanje javnog reda i mira naročito drskim ponašanjem); pet prekršaja iz 7. i čl. 11.  Zakona o javnom okupljanju (neprijavljeno javno okupljanje na mjestu gdje je to zabranjeno – školska ustanova); sedam prekršaja po čl. 47. st. 2. t. 9. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (nenošenje zaštitne maske u zatvorenom prostoru) i 13 prekršaja iz čl. 16. Zakona o osobnoj iskaznici (odbijanje davanja osobne iskaznice na uvid, na traženje službene osobe).
 
Iz PU krapinsko – zagorske navode i da policijski službenici i dalje provode kriminalističko istraživanje radi utvrđivanja svih okolnosti i činjenica vezano uz okupljanje osoba.

– Ukoliko se utvrde elementi protupravnih ponašanja bilo koje osobe, odnosno sudionika okupljanja, policija će podnijeti prijave nadležnim tijelima. Također, provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako su roditelji jednog djeteta počinili prekršaje iz Zakona o osobnoj iskaznici i Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, o čemu je, s obzirom na to da dijete nije prekršajno odgovorno, policija dopisom obavijestila nadležni Centar za socijalnu skrb. Za sigurnost školskih ustanova odgovorni su osnivači škola, odnosno jedinice lokalne samouprave te jedinica područne (regionalne) samouprave, dok policijski službenici na svaku dojavu roditelja, nastavnika, ravnatelja, odnosno odgovornih osoba škole dolaze na mjesto događaja radi provođenja mjera i radnji iz svoje nadležnosti. Imajući na umu dobrobit djece, policijski službenici kontinuirano su u kontaktu sa školama, ali i sa svim ostalim relevantnim institucijama, kako bi se sve mjere i radnje provodile u cilju zaštite djece – poručuju iz PU krapinsko – zagorske.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter