U MARIJI BISTRICI ODRŽANA KOORDINACIJA OKO OBNOVE ZGRADA NAKON POTRESA NA PODRUČJU KRAPINSKO - ZAGORSKE ŽUPANIJE

DAMIR VANĐELIĆ: Zagorci su bili disciplinirani – prema Ministarstvu graditeljstva podneseno je 86 zahtjeva, u Fond je zasad stiglo šest privremenih odluka za obnovu

Objavljeno: 27.04.2021. Metropolitan

U Mariji Bistrici je održan sastanak s ravnateljem Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije Damirom Vanđelićem na temu aktivnosti oko obnove zgrada oštećenih potresom na području Krapinsko – zagorske županije.

Tom prigodom, župan Željko Kolar istaknuo je kako je ovo četvrta održana koordinacija koja je uvedena kako bi se ubrzala obnova nakon potresa koji se dogodio 22. ožujka prošle godine, u kojem su u Krapinsko – zagorskoj županiji, posebno pogođene općine Gornja Stubica i Marija Bistrica te grad Donja Stubica.

– U odnosu na prošli sastanak koji smo imali 23. ožujka, u Gornjoj Stubici, s današnjim danom, prema izvješću o zahtjevima, temeljem Zakona o obnovi, u ove tri jedinice lokalne samouprave podnesen je 81 zahtjev Ministarstvu graditeljstva, od čega je u Fond proslijeđeno šest zahtjeva, odnosno pet zahtjeva iz Slanog Potoka  te jedan iz Svetog Mateja i to su sve privremene odluke. Predstavnici IGH koji rade u suradnji s ministarstvom, za privremeni smještaj obišli su 13 lokacija na području ovih jedinica lokalne samouprave. Raspisivanje natječaja sprečava to što se nije održala sjednica Upravnog vijeća Fonda koji bi to trebao odobriti. Stoga ću kontaktirati ministra Horvata, jer se već tri tjedna čeka sjednica Fonda, da se to požuri, kako bi Fond mogao provesti nabavu, a onda slijedi drugi krug obilaska. Određen je koordinator na području Krapinsko – zagorske županije, kao i ispred Grada Donje Stubice i Općina Marija Bistrica i Gornja Stubica, koji će biti na usluzi Fondu i IGH, kako bi se pripremili tereni gdje će se postaviti ti mobilni objekti te da se da podrška postavljanju infrastrukture odnosno priključaka – rekao je župan Kolar, pa dodao kako je zamolio da im se dostave imena i prezimena od  81 osobe koja je podnijela zahtjev kako bi se znalo gdje se zahtjev predao i u kojoj je fazi stanje njihova predmeta.

Oko rujna

– Mogli bismo intervenirati da se neke stvari ubrzaju. Tada očekujem da nećemo imati samo privremene već trajne odluke Ministarstva, ne samo za ovih šest objekata ili osoba iz Slanog Potoka i Svetoga Mateja, već da će to biti dvoznamenkasta brojka. Očekujemo da prvi građevinski radovi na području Krapinsko -zagorske županije započnu oko rujna ove godine  te da se do kraja ljeta 2023. godine, obnova na području županije završi – pojasnio je Kolar.

Direktor Fonda Damir Vanđelić pohvalio je koordinacije koje se redovito održavaju te istaknuo kako je Krapinsko -zagorska županija osigurala zahtjeve za 87 posto oštećenih objekata.

– Građani su bili disciplinirani i na vrijeme su podnijeli zahtjeve, koji su sada u obradi u Ministarstvu graditeljstva. S današnjim danom je 86 zahtjeva, šest ih je stiglo u Fond za obnovu u obliku privremene odluke, gdje Ministarstvo traži od Fonda da napravi određene radnje, kao što je utvrđivanje površine objekta ili ocjena uporabljivosti i mi to činimo – kazao je ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić.

9100 zahtjeva

Otkrio je da je za sva područja pogođena potresom dosad predano 9100 zahtjeva, od čega je 65 zahtjeva zaprimljeno u Fond.

– Većinom su to privremene odluke Ministarstva. Proces podrazumijeva određene postupke javne nabave i vidi se na web stranici Fonda kada je za koju adresu raspisan natječaj, kao i odluka. Dakle građani putem internetske stranice Fonda mogu vidjeti da li je sklopljen ugovor za njihovu adresu. Podsjećam da je u drugom koraku javne nabave riječ o elektroničkim dražbama koje produžuju vrijeme javne nabave za nekoliko dana, no tako se građevinci na transparentan način natječu za dobivanje posla. Nakon što ministarstvo donese konačnu odluku, a to čini nakon što im mi vratimo sve informacije koje smo utvrdili na temelju njihove privremene odluke, nama za uklanjanje obiteljske kuće treba četiri do sedam tjedana. Nakon toga kreće gradnja zamjenske kuće, za što treba od osam do 12 mjeseci. Jesmo li zadovoljni tempom? Pa nama je najveći problem što zahvaljujući izmjenama zakona da odluka o obnovi zapravo još uvijek nema pa je na terenu nemoguće izvoditi radove. Tako da ne znam da li itko može biti zadovoljan tim tempom, no zahtjevi iz ministarstva počeli su prelaziti u Fond – kazao je Vanđelić.

Načelnik Marije Bistrice Josip Milički rekao je kako očekuje da će u Marija Bistricu što prije doći mobilne kućice za one kojima je kuća neupotrebljiva.

– S druge strane promišljamo o mogućnosti jedne kuće koja bi bila zamjenska kuća za postojeću, a koja bi se osigurala iz donacija. U svakom slučaju očekujemo da će se to razriješiti, da će direktor Fonda pronaći mogućnosti da donatori, kako je bilo zamišljeno, doniraju po jednu kuću svakoj općini u Krapinsko-zagorskoj županiji – istaknuo je načelnik Milički.

Gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić otkrio je kako su trenutno u procesu rješavanja privremenog stambenog objekta za obitelj s područja Podgore koja živi u neadekvatnim uvjetima.

– Nama je još zadatak da obiđemo kućanstva koja su predala zahtjev za dodatni  pregled, a to ćemo učiniti u narednih desetak dana – rekao je Gospočić.

Načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić istaknuo je kako ohrabruje činjenica da su na područje općine stigla prva privremena rješenja.

– Dobar je znak što je i preko 80 zahtjeva otpušteno iz Ministarstva jer  to znači da možemo očekivati i već broj odobrenih zahtjeva prema Fondu. Zahvalan sam što se Fondom dogovoreno korištenje podataka za stanovnike koji su išli sa zahtjevima prema fondu, tako da im lokalna samouprava može dati neke odgovore u kojoj je fazi njihov zahtjeva. Takvih upita Gornja Stubica ima često – kazao je Krizmanić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba