UGROŽENI STARIJI GRAĐANI

KAKO SE ZAŠTITITI? U Zagrebu godišnje oko 100 ‘prijevara na kućnom pragu’

Objavljeno: 07.02.2020. Metropolitan

U Informativnom centru za prevenciju Policijske uprave zagrebačke u Martićevoj, održana je tematska konferencija za medije na temu „Prijevare na kućnom pragu“.

Krajem prošle godine Policijska uprava zagrebačka dovršila je kriminalističko istraživanje zbog osnovane sumnje da je muškarac došao na kućna vrata 90-godišnjakinji te na prijevaran način, uz izmišljenu priču da navodno krivotvorene novčanice treba zamijeniti za originalne, oštetio ju za 38 000 kuna.

„Prateći ovo kazneno djelo i slična kaznena djela koja možemo staviti pod zajednički nazivnik „prijevare na kućnom pragu“, a u kojima su žrtve osobe zlatne životne dobi starije od 60 godina mogli bismo pričati o njihovom broju iako su puno bitnije njihove posljedice“- s tom rečenicom započela je tematsku konferenciju Marija Goatti, voditeljica Službe za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću.

„Godišnje zagrebačka policija bilježi oko 100 takvih prijevara na kućnom pragu na štetu osoba starijih od 60 godina, iako je ono što je bitno naglasiti, ne njihov broj nego posljedica s obzirom da građani u njima ostaju bez životne ušteđevine u dobi kada im je ona prijeko potrebna. I upravo zato, pozivamo mlađe članove obitelji da kroz razgovor sa starijim ukućanima upoznaju ih s načinima samozaštitnog ponašanja i pojasne potrebu prijavljivanja takvih djela kako bi kroz suradnju s policijom i s ciljem pronalaska počinitelja dovršili kriminalistička istraživanja i na taj način poslali jasnu poruku svima onima koji ih čine ili ih planiraju činiti“- u nastavku je pojasnila Marija Goatti.

O konkretnim načinima samozaštitnog ponašanja prije nego se djelo dogodi, ali ujedno i o ponašanju kada je već djelo počinjeno, u nastavku je voditelj Službe za prevenciju Velimir Tišma istaknuo:

„Službene osobe i zaposlenici financijskih ustanova imaju službene isprave i nemojte se ustručavati zatražiti ih, kako biste se uvjerili da vam na kućnom pragu ne stoji „nepozvani gost“. Niti policijski službenici niti zaposlenici financijskih ustanova ne obavljaju nikakve novčarske transakcije, zamjene niti uzimaju novce zbog bilo kakvih oblika provjera… na kućnom pragu“.

„Takva kaznena djela potrebno je prijavljivati, bez obzira na razumijevanje osjećaja nevjerice i srama koje imaju žrtve jer u suprotnom počinitelj možda baš u ovom trenutku planira novu prijevaru i traži novu žrtvu“- objasnio je Velimir Tišma.

„Kroz praćenje ovakvih kaznenih djela u Hrvatskoj, ali i u Njemačkoj, zanimljiv je podatak da građani zlatne životne dobi zbog poštivanja autoriteta službene osobe i dobronamjernosti dozvoljavaju počiniteljima da uđu u njihov dom nakon čega oni maštovito i bez suosjećanja na prijevaran način moleći za neku pomoć, sitnu uslugu, prodajom predmeta, nuđenjem usluge ili lažnim predstavljanjem čine kaznena djela“- u nastavku je rekao voditelj Velimir Tišma.

„Najvažnije je „nepozvanog gosta“ zaustaviti čim pozvoni na vrata. Zaustaviti ga znači ne otvarati vrata nego si dati vremena provjeriti je li on doista ona osoba za koju se predstavlja. Ukoliko se radi o mogućem počinitelju kaznenog djela osjećaj da ga se provjerava i vrijeme koje odmiče, a vi mu ne otvarate vrata u svakom slučaju je po njega demotivirajuće s obzirom da svake minute se povećava rizik da bude viđen“- poruka je građanima koju je poručila Marija Goatti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba