˝POČELI SU JE VUĆI ZA RUKE NIZ STEPENICE, BILA JE KRATKIH RUKAVA.˝ SVE TO JER JE SUTKINJA NAREDILA POLICIJI DA UPOTRIJEBI SREDSTAVA PRISILE

Bizaran slučaj u Zagrebu: Ovršena 12-godišnja curica

Objavljeno: 20.01.2023. Metropolitan

Ovršenje djeteta dogodilo se prošlog petka u Zagrebu, a sve prema nalogu sutkinje Obiteljskog odjela Općinskog građanskog suda u Zagrebu koja je 13. prosinca donijela odluku da se djevojčica preda majci. 

– Nazočio sam teškoj fizičkoj sili nad mojom 12-godišnjom kćeri, nad kojom je u petak izvršena ovrha. Nju su četiri policajca vodila za ruke i noge iz njezine sobe dok je imala slom živaca. To je bilo kao privođenje zadnjeg kriminalca – rekao je otac djevojčice za Index

– Ostavio sam dijete u Centru, pozdravio sam se s njom i predao je majci. No djevojčica to nije htjela. Došlo je do toga da se vratila kod mene doma gdje je bila do ovrhe. Majka je došla po nju da je odvede u Njemačku, tu je bila spomenuta sutkinja, kao i policija. Između ostalog, bili su i predstavnici Udruge Veronika Vere, čija je djelatnost pomoć i zaštita žrtvama pravosuđa – dodao je.

Otac djevojčice ne krivi policiju jer kako kaže oni su postupali po nalogu sutkinje.

– Koja je tu dobrobit djeteta? Prvotno su i Centar za socijalnu skrb i posebna skrbnica u svojem dopisu utvrdile da ovrha nije u interesu djeteta, a i policija je 5. listopada digla kaznenu prijavu protiv majke radi psihičkog i fizičkog zlostavljanja. Ali očito sutkinja tako ne misli – govori otac djevojčice. 

Istaknuo je i kako sutkinja nije dala da dijete ide na toalet bez pratnje nekoga iz policije.

– Pa kriminalci imaju pravo koristiti WC nakon privođenja, ali moja kćer to pravo nije imala. Poslije joj je došlo slabo, došla je hitna pomoć, sutkinja nije dozvolila da se dijete pregleda. Dogodilo se da su je policajci primili za ruke i noge i izveli vani u kratkim rukavima. Malena je odnesena u automobil – kaže.

Za Index u su iz udruge Veronika Vere potvrdili priču od ovrsi djeteta.

– Nama je preko potpredsjednice Tihane Tomas Skala dojavljeno da će biti održana ovrha tog dana i mi smo se odazvali pozivu. Na mjestu događaja su bili predstavnici policije, njih četvero u civilu i još četvero u uniformama. Kasnije je pozvana hitna pomoć. Bila je i majka sa sestrom, kao i otac s odvjetnicom. Dijete su u jednom trenutku počeli vući za ruke niz stepenice, bila je kratkih rukava. Primili su je kao vreću krumpira i ubacili u automobil njemačkih registarskih oznaka. Nas je iznenadilo da je sutkinja dozvoljavala takvo postupanje – opisao je događaj glasnogovornik udruge Damir Rešetar. 

Iz policije obavijestili su kako je donošenje i provođenje odluke od predaji djeteta u nadležnosti suda, u ovom slučaju to je Općinski građanski sud u Zagrebu. Policijski službenici postupaju temeljem Pravilnika o načinu postupanja i suradnje suca, stručnog radnika centra za socijalnu skrb i policijskog službenika za mladež prilikom oduzimanja i predaje djeteta te su tako postupili i u slučaju 13. siječnja 2023. godine u Zagrebu. Policija također napominje kako je sutkinja-ovršiteljica nakon sat i pol pregovora i uvjeravanja djeteta izdala policijskim službenicima nalog za uporabu sredstava prisile prema djetetu. Policijski službenici temeljem toga naloga su uporabili tjelesnu snagu kao oblik prisile sukladno odredbama čl. 82. i 84. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima te čl. 139. i 141.  

Općinski građanski sud napominje kako temeljem članka 351. ne može odgovoriti na upite iz Indexa zbog toga što je javnost isključena iz cjelokupnog postupka radi zaštite prava i dobrobiti djeteta. Zavod za socijalni rad također je bez komentara o konkretnom slučaju zbog zaštite prava na privatnost, interesa i dobrobiti djeteta.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba