NACIONALNI STOŽER DAO UPUTE LOKALNIM STOŽERIMA: POJAČAJTE NADZOR PRIDRŽAVANJA MJERA, DOSLJEDNIJE SANKCIONIRAJTE TE KONTINUIRANO RAZMATRAJTE SITUACIJU

BOŽINOVIĆ UPOZORIO UGOSTITELJE: Oni koji budu kršili mjere, neće imati pravo na kompenzaciju!

Objavljeno: 19.03.2021. Metropolitan

Na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite, nakon što je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak iznio najsvježije brojke o zarazi, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić  kazala je da se bilježi porast novooboljelih i veći broj hospitaliziranih u Europi.

-Što se tiče varijanti, potpunu dominaciju preuzima britanski soj. Južnoafrička varijanta bilježi porast, zabilježena su i lokalna žarišta. Počeo se širiti i u zdravstvenim ustanovama među kroničnim bolesnicima. Brazilski soj nije značajnije raširen iako se bilježe pojedinačni slučajevi – rekla je Markotić.

Ministar Davor Božinović rekao je kako je činjenica da je Hrvatska dugo odolijevala negativnim trendovima, no u Hrvatskoj se prelijeva još jedan ciklus.

-Sudeći prema iskustvima iz okruženja i u Hrvatskoj počinje dominacija novih varijanti virusa i to nas stavlja pred ozbiljne zadaće. Stožer je donio dvije upute kojima se od svih Stožera na lokalnim razinama traži da pojačaju nadzor pridržavanja mjera, što uključuje i dosljednije sankcioniranje, te kontinuirano razmatranja situacije i predlaganje. Tu se radi o važnim uputama – rekao je Božinović pa govorio i o kaznama za ugostitelje koji se ne pridržavaju mjera.

-Sigurno je da oni koji budu kršili mjere neće imati pravo na kompenzaciju. S jedne strane dobivaš naknadu a s druge strane se ne pridržavaš mjera. Pozivaju se svi da provode taj dio zakona. To bi trebalo biti samo po sebi razumljivo, no hajdemo to prepustiti institucijama. Mi podržavamo takav pristup. Bilo je razgovora oko toga. Ono što je nama najvažnije je da se ta poruka o nužnosti pridržavanja mjera uhvati svuda i što šire. Mi smo i u prvom i drugom valu ukazivali na to da nam je zadnja opcija sankcioniranje. Govorili smo koliko je štetno ne pridržavati se mjera ne samo zbog sebe, time se ugrožavaju i poslovi i djelatnosti. Ako to bude masovnija pojava, kako se konstatira posljednjih dana s dolaskom boljeg vremena, onda smo zapravo svi skupa žrtve takvog ponašanja. Ja sam uvjeren da je to manji dio. Mi smo im govorili da kada se zatvore te plastične stijene i da kada se griju da to nema više veze s otvorenim terasama. Međutim kada se to događa svi oni koji to rade riskiraju poslovanje svih svojih kolega, pogotovo onih koji se pridržavaju. Što se tiče konkretnih mjera s lokalnih razina, njih ima – pojasnio je Božinović.

Krunoslav Capak odgovorio je na pitanje o tome smije li se na cijepljenje pozvati mlađe osobe ukoliko starije cjepivo odbiju, te o nuspojavama Pfizerova cjepiva.

-Mi smo dali preporuku da se posebno vodi briga da se na područja gdje je više starijih uputi više cjepiva. No, ako zaprime liječnici veću količinu, oni trebaju i moraju iskoristiti to cjepivo da ne propadne ako osobe iz druge skupine odbiju cjepivo”, kazao je Capak.  “Mi smo imali jednu sumnju kod jednog 33-godišnjeg muškarca koji je 12 dana nakon cijepljenja nažalost umro. Kako postoje određeni prijepori između uputne dijagnoze u odnosu na kliničku sliku iz KBC-a Rebra i liječnika obiteljske medicine, čekamo obdukciju. Tromboembolijskih događaja je bilo i uz druga cjepiva. Riječ je o 12 događaja na 20 milijuna stanovnika. Kod drugih cjepiva je zabilježeno manje. Imali smo jedan poslije cijepljenja Pfizerom – odgovorio je Capak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba