ODVJETNIK: Istraga je predviđena Zakonom o kaznenom postupku da traje šest mjeseci, ali sud može odobriti produljenje

Banožić je prije pet mjeseci terencem usmrtio vozača. Optužnice i dalje nema…

Objavljeno: 11.04.2024. Metropolitan

Prošlo je točno pet mjeseci od kako je bivši ministar obrane Mario Banožić, tog 11. studenog, skrivio prometnu nesreću u kojoj je poginuo 40-godišnji otac dvoje maloljetne djece Goran Šarić.

Iako je Općinsko državno odvjetništvo pokrenulo istragu, optužnice protiv Banožića i dalje nema, točnije nije podignuta. Odvjetnik Branko Šerić je u razgovoru za 24sata otkrio koliko dugo može trajati ta situacija bez podizanja optužnice.

Istraga može trajati šest mjeseci, ali…

– U ovim prometnim nesrećama su najvažnija vještačena, iskaz svih očevidaca, u ovom slučaju mislim da je samo jedan, osoba koju je navodno Banožić pretjecao. Ako se radi o stranom državljaninu pitanje je li odmah saslušan. Ima puno putnika koja traže odgovor. Nije neuobičajeno da toliko traje, ali s obzirom na to da s radi o javnoj osobi, bivšem ministru, da javnost očekuje brzu istragu, brzo utvrđivanje istine, s tog aspekta je dugo – objasnio je odvjetnik Šerić.

– Do usvajanja ‘Lex AP’, trebali su komunicirati s javnošću na bilo koji način. Puštali su polovične informacije, pa je ostalo na volju čitateljima, gledateljima da oni sami zaključuju o čemu se radi. Trebalo je neke informacije dat javnosti na uvid – nastavio je Šerić.

Dodao je i kako istraga, načelno, može trajati šest mjeseci.

– Istraga je predviđena Zakonom o kaznenom postupku da traje šest mjeseci, ali na zahtjev Državnog odvjetništva sud može odobriti produljenje – zaključio je Šerić.

Pretjecanje po gustoj magli

Banožić je prometnu nesreću izazvao kada je po gustoj magli u 6:15 ujutro, dok je išao u lov, svojim terencem pretjecao kamion. Potom se na izlazu iz Vinkovaca u smjeru Županje izravno sudario s kombijem koji je dolazio iz drugog smjera. Noć prije kobnog jutra bivši ministar navodno je bio na druženju koje je potrajalo do kasno u noć.

Odmah nakon nesreće na teren su izašli vatrogasci, policija, ali i vojna policija. Banožić je hitno prevezen u vinkovačku bolnicu, a promet se zaustavio tek dva sata nakon nesreće. Šarić je poginuo na mjestu nesreće. U bolnici su Banožiću za potrebe liječenja uzeli uzorak krvi oko 6:45, gdje je utvrđeno da je imao 0,21 promil alkohola u krvi. Banožić je bio u teškom stanju i prebacili su ga u KBC Osijek. Tek tamo, za potrebe istrage, između 13 i 14 sati, uzeli su mu službene uzorke krvi i urina, koji su poslani na vještačenje u Centar ‘Ivan Vučetić’. Ova analiza se objavila nakon tri dana i pokazala je da nije imao nedopuštenu razinu alkohola u krvi.

U bolnici je bio dva tjedna

Banožić je dva tjedna bio u KBC-u Osijek, a iz bolnice je otpušten 24. studenog, na kućno liječenje. Zadobio je višestruke ozljede tijela, mozga, prsnog koša i ekstremiteta. Prvo su ga hospitalizirali u vinkovačkoj bolnici, a zbog težine ozljeda su ga prebacili na intenzivno liječenje u osječki KBC, nakon čega su ga prebacili na Kliniku za neurologiju, podsjećaju 24sata.

Premijer Andrej Plenković smijenio je Banožića s funkcije ministra. U bolnici su ga posjetili ministri Tomo Medved i Vili Beroš te sam premijer. Policija je dan nakon nesreće objavila da će podnijeti kaznenu prijavu za izazivanje prometne nesreće iz nehaja, za što je propisana kazna do osam godina zatvora. Učinili su to prije dobivanja službenog nalaza krvi iz kojega bi se vidjelo je li bio pod utjecajem alkohola. U tom slučaju je mogao biti prijavljen za kazneno djelo iz namjere, za što se predviđa kazna od 3 do 15 godina.

U tajnosti su ga otpustili na kućno liječenje

Iako je praksa da policija izuzme mobitel i utvrdi se je li on korišten tijekom vožnje, ipak je vraćen njegovoj obitelji. Vještačenjem se otkrilo kako mu je terenac koji je vozio tog jutra imao specijalizirane dijelove koji mu izvorno ne pripadaju i za koje nema atest. Banožić je u bolnici preko odvjetnice aktivirao opciju šest plus šest, kojom će prvih šest mjeseci primati cijelu plaću, a pola iznosa plaće ostalih šest mjeseci. Saborski mandat odbio je aktivirati.

Banožića su zatim u tajnosti otpustili iz bolnice na kućno liječenje. Bivši ministar nije išao u istražni zatvor, već je izašao kao slobodan čovjek. DORH je priznao kako nije imao pojma ni da je bivši ministar tada otišao kući. Banožić se potom na Facebooku oglasio gdje je izrazio žaljenje zbog nesreće i sućut obitelji preminulog Šarića. Pet dana nakon izlaska iz bolnice Banožić je dao iskaz policiji, u strogo kontroliranim uvjetima. Lift navodno nije radio baš u trenutku kad ga se ispitivalo, a službenici su dobili uputu da za to vrijeme ne izlaze iz ureda. Nisu mu odredili istražni zatvor, nisu ga priveli u lisicama…

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba