TO BI BIO KATASTROFALAN SCENARIJ ZA EUROPSKI NOGOMET

Ništa od Eura ni sljedeće godine? WHO preporučio suspenziju svih klupskih i reprezentativnih natjecanja do kraja 2021.

Objavljeno: 22.04.2020. Metropolitan

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je vođama europskog nogometa preporučila suspenziju svih klupskih i reprezentativnih natjecanja do kraja 2021. godine, otkrila je talijanska La Repubblica, a prenosi Index, detalje dvoipolsatne videokonferencije vrha WHO-a s UEFA-om i najvećim europskim klubovima.

LP: Atalanta – Valencia

Argument WHO-a za tako radikalan pristup u vrijeme kada se u gotovo cijeloj Europi relaksiraju mjere uvedene zbog pandemije koronavirusa, jer je broj novozaraženih već neko vrijeme u padu, bio je da se ponovnim zahlađenjem na jesen i na zimu očekuju novi, još ozbiljniji valovi koronavirusa u Europi, pa bi putovanja klubova iz jedne zemlje u drugu te posebno masovna međunarodna gostovanja navijača doprinijela bržem širenju korone. Naime, znanstvenici se slažu da je upravo prva utakmica osmine finala Lige prvaka koju su u Milanu igrali Atalanta iz Bergama, svjetskog žarišta pandemije te Valencia, doprinijela rapidnom širenju koronavirusa po Italiji i Španjolskoj. U te dvije države, koje su najgore u Europi pogođene koronom, te uz SAD i najgore u svijetu, do sada je od posljedica tog virusa umrlo oko 50 tisuća ljudi.
Preporuka WHO-a koji je očajno reagirao na početku pandemije koronavirusa i potpuno pogrešno procijenio, ne samo opasnost od njega, nego i načine širenja bolesti, jest da se uvede moratorij na međunarodni nogomet sve dok se cjepivo za koronu ne počne masovno primjenjivati.

Suprotno planovima UEFA-e

To je u opreci sa željom i planovima UEFA-e i njenog predsjednika Aleksandera Čeferina da se prekinuta sezona euro-kupova odigra do kraja najkasnije u kolovozu ove, a odgođeni Euro u ljeto iduće godine.
WHO preporučuje da se Liga prvaka i Europa liga ne igraju uopće idućih godinu i pol, dok se Euro 2020, koji je postao Euro 2021, ne bi igrao uopće. Velikog nogometnog natjecanja ne bi dakle bilo sve do SP-a 2022. Jasno je da bi Uefino prihvaćanje ovakvih preporuka bilo gotovo katastrofalno po budućnost vrhunskog nogometa u Europi.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba