Štićenicima doma je krao novčanike i bankovne kartice

Medicinar pljačkao po staračkom domu u Zagrebu: “Ovisan sam o kocki”

Objavljeno: 06.03.2024. Metropolitan

Općinski kazneni sud u Zagrebu podigao je optužnicu protiv 27-godišnjaka iz Čakovca kojeg sumnjiče da je krao novac ljudima u zagrebačkom Domu za starije i nemoćne osobe. Tamo je bio zaposlen kao medicinski tehničar, prenose 24sata.

Krao je u više navrata

Kako se navodi u optužnici, mladić je u lipnju 2019. godine uzeo novčanik muškarcu. U njemu su se nalazili osobna iskaznica, bankovna kartica i novčani iznos od tadašnjih gotovo 40.000 kuna (5.265 eura). U listopadu iste godine upotrebljavao je bankovnu karticu žene iz Doma za starije i nemoćne osobe. Uzeo ju je iz njezinog novčanika. U više navrata izvršio je uplate u ukupnom iznosu od tadašnjih gotovo 2.700 kuna (358,25 eura). U studenom 2018. fotografirao je dvije bankovne kartice druge žene. Opet je u više navrata prebacivao iznose na svoj račun, a u konačnici to je bilo tadašnjih 5.250 kuna (696,79 eura).

Time je počinio kazneno djelo protiv imovine krađom, kao i kazneno djelo protiv računalnih sustava, programa i podataka. Općinski kazneni sud u Zagrebu traži jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine te da mu se izrekne uvjetna osuda, tako da se kazna od godine dana neće izvršiti ako u naredne tri godine ne počini novo kazneno djelo. Mora i nadoknaditi troškove kaznenog postupka u paušalnom iznosu od 100 eura.

Čakovčanin je priznao da je počinio kaznena djela. Naveo je da je ovisan o kocki i da se liječi od ovisnosti. Slijedom navedenog optužnica se ukazuje opravdanom i na zakonu utemeljenom, zaključili su na sudu. Okrivljenik ima pravo podnijeti pisani odgovor na optužnicu u roku od osam dana od primitka, a odgovor može podnijeti i branitelj bez posebne okrivljenikove ovlasti, ali ne i protiv njegove volje. Okrivljenik se može odreći prava na podnošenje odgovora na optužnicu, zaključio je sud.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba