U ZAGREBU 558 NOVIH SLUČAJEVA ZARAZE KORONAVIRUSOM

“Čak i COVID redari su ponekad neodgovorni te sudjeluju na zabavama i ne nose maske”

Objavljeno: 26.10.2020. Ante Ferara

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo grada Zagreba Vjekoslav Jeleč kazao je u emisiji “U mreži Prvog” kako je Zagreb urbana sredina te svi putevi vode prema njemu.

Takva situacija s migracijama ne vodi dobroj epidemiološkoj situaciji. Poručio je kako sustav čini sve što treba, ali sve ovisi o samim pojedincima koji “igraju” presudnu ulogu. Rekao je kako COVID-19 ima dugu inkubaciju i u tih pet dana se zarazi veliki broj osoba. Jeleč je dodao kako su čak i COVID redari ponekad neodgovorni te sudjeluju na zabavama i ne nose maske. Dodao je kako je u Zagrebu novozaraženo 558 osoba.

– Moramo biti svjesni da ova priča iscrpljuje zajednicu, te da je ona slabi potencijal cjelovite zajednice, a ne samo zdravstvenog sustava. Ne postoji ni jedna zdravstvena ustanova koja nije imala već iskustvo. Brojevi nisu u desecima, već stotinama, epidemiolozi dnevno rade veliki broj sati na radnome mjestu. Ova priča traje predugo i brojevi oboljelih ili onih koji su u samoizolaciji u zdravstvenom sustavu čini svoje da slabi sustav – rekao je Jeleč- Istaknuo je da Nastavni zavod “Dr. Andrija Štampar” od danas ima novi način naručivanja za testiranje.

– To je pokušaj da kroz disperziju na terenu i kroz produženje radnog vremena u sinergiji rješavamo problem, ali bojim se da uz kapacitete zbrinjavanje bolesnih, ljudski potencijal će slabiti – kazao je Jeleč.

Novi način naručivanje za testiranje

Naime, kako bi se smanjile gužve za testiranja na koronavirus te radi što bolje učinkovitosti provođenja dijagnostike, NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ od ponedjeljka je uveo novi model uzimanja briseva na koronavirus, neovisno o svrsi testiranja.

Narudžbe građana za testiranje na koronavirus primat će se isključivo online, na poveznici https://prijavnicentar.hr/testiranje/stampar. Građani mogu odabrati željeni termin testiranja, a samom testiranju moći će pristupiti od ponedjeljka do subote od 10 do 14 sati. Nedjeljom i blagdanima testiranje će se vršiti od 8 do 10 sati.

Nadalje, Zavod će svakodnevno dodijeliti 500 termina testiranja. Građane mole da koriste model plaćanja internetskim bankarstvom.

Važno!

Na uplatnici u rubrici svrha obavezno treba napisati ime, prezime i adresu osobe koja dolazi na testiranje, a u rubriku Poziv na broj OIB, kako biste mogli dobiti pravovaljani račun.

Ako su popunjeni termini za određeni dan, testiranje će se i dalje moći obaviti u COVID ambulantama pri domovima zdravlja na sljedećim lokacijama:

Dom zdravlja Zagreb – Zapad, Prilaz baruna Filipovića 11

Dom zdravlja Zagreb – Centar, Avenija Većeslava Holjevca 22

Dom zdravlja Zagreb – Istok, Grižanska 4

Poslovni korisnici će termine testiranja i nadalje moći tražiti putem adrese elektronske pošte covidtest@stampar.hr.

Dokaz o uplati:

ako građani sami plaćaju testiranje, obavezno je prilikom dolaska pokazati potvrdu banke o izvršenoj uplati;

također, plaćanje se može izvršiti i na blagajni Zavoda te je moguće platiti bilo gotovinom, bilo karticom;

ako je svrha testiranja put u inozemstvo, mora se doći s relevantnom informacijom o valjanosti trajanja testa vezano uz odredišnu državu.

Postupak testiranja:

dođite u potvrđenom terminu

obavezno nosite zaštitnu masku

ako dolazite uz plaćanje, pokažite potvrdu o uplati i ispunjen obrazac djelatnicima u drive-in kontejneru bijele boje koji se nalazi izvan upravne zgrade Zavoda

cijena testiranja iznosi 698,21 kn, a ukoliko Vam je rezultat potreban na engleskom ili njemačkom jeziku, možete dobiti potvrdu o provedenom testiranju na engleskom ili njemačkom jeziku. Cijena potvrde iznosi 125,00 kuna, a ukupna cijena nalaza i potvrde iznosi 823,21 kn.

Najnovije po kategorijama

TRAKOŠĆAN VAS MAMI: Uredit će se dio staze oko jezera i parkiralište, graditi uspinjača do dvorca, dizalo i rampe za osobe s invaliditetom te most preko jezera, iz kojeg će se očistiti mulj

SJAJ BISERA ZAGORJA NE MOŽE ZAMUTITI NI KORONA: IAKO U OVOJ GODINI ZBOG PANDEMIJE COVID-A-19 BILJEŽE PAD POSJEĆENOSTI, I DOMAĆIM I STRANIM GOSTIMA TRAKOŠĆAN JE I DALJE NEZAOBILAZNA DESTINACIJA

TRAKOŠĆAN VAS MAMI: Uredit će se dio staze oko jezera i parkiralište, graditi uspinjača do dvorca, dizalo i rampe za osobe s invaliditetom te most preko jezera, iz kojeg će se očistiti mulj

Objavljeno: 02.11.2020. Ante Ferara

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter