Osim što riskirate njihovo oštećenje, riskirate i vlastitu sigurnost

Ove stvari nikako ne smijete ostavljati u automobilu tijekom zimskih mjeseci

Objavljeno: 08.01.2022. Metropolitan

Baš kao i visoke temperature ljeti, i niske temperature zimi mogu oštetiti mnogo stvari ako ih slučajno ili namjerno ostavite u automobilu. Štoviše, ostavite li neke od nabrojenih stvari u automobilu na vrlo niskim temperaturama, osim što riskirate njihovo oštećenje, riskirate i svoju sigurnost.

Mobiteli, limenke, namirnice

Prvi na popisu su mobiteli, čiji proizvođači ionako upozoravaju u uputama da ih ne pohranjujete na temperaturama ispod nule. Razlog je vrlo jednostavan. Učinkovitost litij-ionskih baterija koje napajaju većinu današnjih mobitela, drastično se smanjuje kada se uređaji ostave na velikoj hladnoći, piše Jutarnji.hr.

Nemojte ostavljati niti naočale u automobilu tijekom zime jer hladnoća, baš poput topline, također utječe na okvire stakala, a ekstremna hladnoća može čak uzrokovati i pucanje.

Limenke u kojima je aerosol, poput limenki koje sadrže dezodorans ili boju u spreju, ne smiju se držati u ekstremno hladnim uvjetima jer ih izlaganje niskim temperaturama može destabilizirati, s obzirom na to da su pod tlakom. Moguće su čak i eksplozije.  

Nemojte zaboraviti uzeti pića iz automobila kada su vani niske temperature jer biste inače mogli pronaći priličan nered kada ponovno dođete u svoj automobil. Također, nije zgorega sjetiti se uzeti jaja iz automobila jer ako ih izložite jakoj hladnoći, mogu se smrznuti u ljusci i potom puknuti. Tako ih više nećete moći koristiti, a riskirate i dodatni nered u automobilu. Isto tako, konzervirana roba se može smrznuti i “proširiti”, baš poput raznih pića u limenkama, a širenje može slomiti brtvu i uzrokovati kvarenje hrane.

Instrumenti, lijekovi, malo goriva

Na popisu stvari koje ne smijete ostaviti u automobilu za vrijeme velikih hladnoća su čak i glazbeni instrumenti. Hladan zrak može uzrokovati njihov neusklađeni rad, a u najgorem slučaju, može uzrokovati da neki instrumenti, osobito drveni, čak i popucaju.

Važno je znati da se ni lijekovi ne smiju ostavljati u automobilu pri niskim temperaturama jer mogu izgubiti svoja svojstva, stoga ako u ljekarnu idete tijekom zimskim mjeseci, nemojte ih ostavljati u automobilu ako ne idete odmah kući. Bolje ih uzmite sa sobom. Također, niske temperature loše utječu i na inzulin, koji može izgubiti svoju učinkovitost, stoga ga nikada nemojte držati u automobilu.

Još jedan savjet kojeg često slušamo, jest da nije dobro voziti automobil na “rezervi“, a u zimskim je mjesecima to još važnije. Naime, tijekom zime je bitno da je spremnik goriva bude više od polovice pun, kako bi bili sigurni da vam se vodovi za gorivo unutra neće smrznuti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter