Danas je svjetski dan osoba s Downovim sindromom

MARIJA ĆURČIJA, POMOĆNICA U NASTAVI: Ako na svijetu postoji biće puno nježnosti i neiskvarenosti, onda je to moja Gabrijela

Objavljeno: 21.03.2021. Metropolitan

Svjetski je dan osoba s Downovim sindromom, koji je poznat i kao trisomija 21 – genetski poremećaj uzrokovan prisutnošću cijelog ili dijela trećeg kromosoma na 21 paru gdje se višak, odnosno kopija pojavljuje slučajno.

Ovaj dan svake se godine diljem svijeta obilježava nošenjem rasparenih čarapa – oblače ih političari, glazbenici, glumci, sportaši i oni koji nisu javne osobe kako bi dali podršku Downovcima.

Brojne internetske stranice koje pružaju podršku osobama s Downovim sindromom ističu da kromosomi izgledaju kao čarape, stoga je nastala inicijativa o kampanji “Puno čarapa“ koju je pokrenula organizacija Down Syndrome International s ciljem poticanja ljudi na razgovor o različitosti, jedinstvenosti, uključenosti i prihvaćanju.

Osobe koje imaju Downov sindrom imaju karakteristične crte lica, blage do umjerene intelektualne poteškoće te kašnjenje u fizičkom rastu. Nažalost, kod njih postoji veći rizik od urođenih bolesti ili kasnije  pojave nekih bolesti, poput srčanih grešaka, bolesti štitnjače, problema sa sluhom i vidom ili probavnim sustavom, Alzheimerove bolesti te leukemije. Tijekom odrastanja potrebna im je posebna pažnja – logopedski i defektološki tretmani, fizikalna terapija, kao i posebne metode učenja.

Kako je raditi s djecom Downovcima, otkrila nam je 24- godišnjakinja, Marija Ćurčija koja u jednoj zagrebačkoj školi radi kao pomoćnica u nastavi devetogodišnje djevojčice Gabrijele koja pohađa drugi razred osnovne škole.

Marija Ćurčija

– Ako na ovom svijetu postoji biće puno nježnosti i neiskvarenosti, onda je to Gabrijela – dijete s Down sindromom, jednim kromosomom više, ali ljubavi i neizmjerne sreće puta tisuću. Gabrijela je uvijek mila, nježna i nasmijana. Sretna sam što sam njena pomoćnica u nastavi jer ona je marljiva i uporna učenica koja jako voli ići u školu, a ja sam tu prvenstveno da joj pružim pomoć da nešto nauči, ali zapravo je ona ta koja je mene naučila puno toga. Moja je najmlađa, ali najdraža prijateljica koja zauzima posebno mjesto u mom srcu. Sretna sam što je dio mog života – ističe Marija. (Valentina Cigula)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter