Njegova priča rasplakala je milijune diljem svijeta

HACHIKO: Najpoznatiji pas na svijetu proslavio bi 100 rođendan – još i danas se ljudi rado fotkaju s legendarnom akitom

Objavljeno: 13.11.2023. Metropolitan

Na užurbanoj tokijskoj željezničkoj postaji podignut je kip psa čija je odanost napravila omiljenu atrakciju za brojne naraštaje, piše Index

Dana 10. studenoga navršila se stota godišnjica dolaska na svijet psa Hachika. On je svakodnevno čekao svoga vlasnika na željezničkoj postaji Shibuya koji se vraćao s posla da bi potom zajedno krenuli prema kući.

Hachiko je pripadao sveučilišnom profesoru Hidesaburu Ueni. Profesor Ueno iznenada je preminuo 1925. godine, ali je usamljeni Hachiko nastavio dolaziti na stanicu svaki dan još deset dugih godina dok i sam nije uginuo.  

Priča je dirnula srca mnogih mještana koji su uložili novce u izgradnju Hachikina kipa 1934. godine, nedugo prije nego što je uginuo. U Drugome svjetskom ratu kip je otopljen radi metala, ali je novi postavljen 1948. godine.

Danas se i mještani i stranci rado fotografiraju s kipom japanske akite, poznate pasmine koja ima svoj muzej u gradu Odati, gdje se Hachiko okotio.  

– Volio bih da i mene moj pas čeka toliko dugo koliko je on čekao – rekao je 33-godišnji Omar Sanchez. Španjolac i njegova žena na medenom su se mjesecu fotografirali pokraj kipa.- Priča je lijepa, a nama trebaju lijepe priče – rekao je američki biznismen Daniel Callahan (62).

Hachikina priča nadahnula je snimanje holivudskog filma iz 2009. s Richardom Gereom u ulozi profesora Uene, a Japanci su o njemu snimili film 1987. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba