
Novogodišnje odluke najčešće se odnose na mršavljenje i izbacivanje slatkog. I dok prvih nekoliko dana sve ide po planu, prva kriza natjera nas na mliječnu čokoladu, čips ili Nutellu koje smo spremili negdje u ladicu. Kako upravo šećer izaziva ovisnost i samo povećava našu želju za slatkim, portal Sensa donosi recept koji će zadovoljiti potrebu za slatkim, a bez lošeg utjecaja na kožu, raspoloženje ili tjelesnu figuru. Domaća Nutella ne sadrži laktozu, dodani šećer i palmino ulje.
Od sastojaka bit će potrebno:
– Šalica lješnjaka
– Žlica kakaaa bez šećera
– Žlica meda ili javorovog sirupa/ nekoliko datulja potopljenih 10 min u vodi
– Čajna žlica kokosovog ulja
– Ekstrakt vanilije
– Biljni napitak (bilo koji, kokos, zob i sl.)
Najprije je potrebno rasporediti lješnjake u jednom sloju na lim i peći pod ventilacijom oko 10 minuna na 160 stupnjeva. Nakon pečenja, ostaviti lješnjake da se malo ohlade te ogulite ljuskice. Zasebno u blenderu usitnite datulje nakon što su bile oko 10 minuta potopljene u vodi. Prvi sljedeći korak jest u blenderu usitniti lješnjake do teksture paste za što će biti potrebno i nekoliko minuta, ovisno o vrsti blendera. Lješnjacima dodati sve preostale sastojke, a prema potrebi i do željene konzistencije dodavati biljni napitak. Svoju nutritivno bogatu Nutellu pospremite u staklenku te je potrošite u sljedeća dva tjedna, držeći je u hladnjaku.