POTHVAT TROJICE MLADIĆA IZ UDRUGE LAĐARA ZAGREB

Po snijegu, vjetru i na minus jedan odveslali 45 kilometara od Rugvice do Siska

Objavljeno: 17.01.2021. Ante Ferara

U znak podrške Petrinji i Sisku, Boško Šutalo (26), Matija Rakić (29) i Lucijano Kežić (30) iz Udruge lađara Zagreb su u nedjelju 10. siječnja odveslali 45 kilometara od Rugvice do Siska. O njihovom pothvatu razgovarali smo s Matijom koji nam je otkrio kako su dečki na tu ideju došli radeći kao volonteri nakon potresa.

– Već dugo imam ideju da veslam od Zagreba do Siska. Nakon potresa vidio sam akciju 53 za 53nja. Vidio sam da ljudi trče 53 kilometra, voze bicikl 53 kilometra i meni je pala na pamet ideja da mi izveslamo 53 kilometra. Dosta mojih prijatelja se odlučilo za neku akciju pa rekoh idemo mi to humanitarno odveslati – opisuje Matija.

Kaže kako je ideju rekao dečkima i oni su se složili. Uplatio je kotizaciju te su sve dogovorili u dva dana. Na internetu je pronašao da je Sava plovna za male čamce od Rugvice kraj Ikee. Odlučili su da im tu bude start, a da će cilj biti kraj Starog mosta u Sisku.

Na svoj pothvat krenuli su kanuom kanadskog tipa. Sa sobom su ponijeli dosta vode te rezervnu odjeću kako bi se mogli presvući. Na sebi su imali vodonepropusnu odjeću, ali se tijekom veslanja sve smoči pa se treba presvući čim se izađe iz čamca. Ponijeli su rezervne majice, a pošte se noge smoče u trenu moraju se nositi rezervne čarape i cipele. Krenuli su oko 8.30 sati te se nakon tri sata veslanja zaustavili na pauzi na 27 kilometru od Rugvice.

– Stali smo pozdraviti trenera Ivana Šabjana iz suparničke ekipe na maratonu lađa. Prošle godine je trenirao ekipu Stabline koja je s nama dijelila prvo mjesto na maratonu lađa. Znam da on živi na rijeci Savi u Lijevoj luci. Kod njega smo popili čaj. Ostali smo oko pola sata. Da smo se puno zadržali imali bismo manji motiv za nastavak – rekao nam je Matija.

Spuštanje niz Savu nastavili su iza 12 sati i za jedno dva sata, oko 14.30 stigli su na 45. kilometar u Strelečko gdje su ih dočekali Siščanke i Siščani.

– Zadnjih sat vremena veslanja padao je jak snijeg i puhao vjetar. Temperatura je bila oko minus jedan. Razmišljali smo da li da nastavimo dalje. Sljedeći izlaz je bio za 25 kilometara, na 70 kilometru, ali nam vrijeme nije dopuštalo. Uz to nas je polako već hvatao mrak, a bome, dobro smo se i smrzli – opisuje Matija.

Kaže kako je do rotora koji se nalazi na ulasku u Sisak zračnom linijom bilo još oko 1000 metara. Pošto Sava pred Siskom zavija trebalo je veslati okolo, a potom još 4 do 5 kilometara uzvodno uz Kupu do Starog mosta. Na kraju su odlučili da je Strelečko kraj Siska njihov konačni cilj. Društvo iz Siska ih je udomilo, nahranilo i napilo te ugrijalo. Kući u Zagreb su se vratili istu večer automobilom s kanuom na njegovom krovu.  

Najnovije po kategorijama

BUUNAAA TRAAJEEE! TAHÝ: Došli su ovi hahari od zgora tirati nekakvu pravicu, nije ispale dobre GUBEC: Nemre nas nikakva zaraza spriječiti da se pobunimo, nije mogla ni 1573.!

BEZ 20.000 GLEDATELJA, ALI I DALJE SPEKTAKL: U 13. po redu rekonstrukciji Bitke kod Stubice kod dvorca Stubički Golubovec, kmetovi predvođeni Gupcem osvojili grad, Tahý je posramljen pobjegao

BUUNAAA TRAAJEEE! TAHÝ: Došli su ovi hahari od zgora tirati nekakvu pravicu, nije ispale dobre GUBEC: Nemre nas nikakva zaraza spriječiti da se pobunimo, nije mogla ni 1573.!

Objavljeno: 07.02.2021. Ante Ferara
“Hrvatski sport ostao je bez jednog nevjerojatnog čovjeka, istinskog sportaša, bio je faca gdje god se pojavio – Sarač je bio tako jednostavan čovjek“

DIRLJIVE RIJEČI: OD IZNENADA PREMINULOG VELIKANA HRVATSKOG RUKOMETA ZLATKA SARAČEVIĆA OPRAŠTAJU SE BROJNE KOLEGE SPORTAŠI, NOVINAR, KLUBOVI, NAVIJAČI…

“Hrvatski sport ostao je bez jednog nevjerojatnog čovjeka, istinskog sportaša, bio je faca gdje god se pojavio – Sarač je bio tako jednostavan čovjek“

Objavljeno: 23.02.2021. Ante Ferara

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter