Evo kolika je prosječna plaća u Hrvatskoj

Objavljeno: 20.12.2023. Metropolitan

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za listopad iznosila je 1178 eura, što je na godišnjoj razini nominalno više za 14,6, a realno za 8,3 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). U odnosu na plaću za rujan ove godine, prosječna neto plaća za listopad bila je nominalno viša za 1,9 posto, a realno za 1,4 posto.

Najveća prosječna plaća je u zračnom prijevozu

Kako prenosi Hina, najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za listopad isplaćena je u zračnom prijevozu (1856 eura), a najniža u proizvodnji odjeće (756 eura). Prema izvješću DZS-a, medijalna neto plaća za listopad iznosila je 1014 eura, što znači da je polovica zaposlenih imala manje, a polovica više od tog iznosa.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za listopad iznosila je 1630 eura, što je u odnosu na rujan nominalno više za 2,1 posto, a realno za 1,6 posto. Na godišnjoj je razini prosječna bruto plaća nominalno viša za 16,8 posto, a realno za 10,4 posto.

U listopadu je prosječno isplaćeno 175 sati

Za razdoblje od siječnja do listopada ove godine prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama iznosila je 1138 eura, što je u odnosu na isto razdoblje lani nominalno više za 12,8 posto, a realno za 3,8 posto. U listopadu je bilo prosječno 175 plaćenih sati, što je u odnosu na rujan više za 4,8 posto.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba