HOĆE LI DŽEPOVI HRVATSKIH GRAĐANA TO MOĆI PODNIJETI?

“Cijena mesa mogla bi narasti za minimalno 30 posto”

Objavljeno: 27.01.2022. Metropolitan

U intervjuu za Jutarnji list, Milivoj Dragošević, direktor “Purexa“, sustava za proizvodnju purećeg i pilećeg mesa te prerađevina od svinjskog mesa, rekao je da nam predstoji veliko poskupljenje mesa i da to ne možemo izbjeći, piše Poslovni.hr.

Ističe da je u sektoru stočarstva primjetan porast cijena sirovina stočne hrane, ali da je za sada cijena mesa još uvijek diskontna.

– Slična je situacija u mljekarstvu, uzgoju svinja i peradi, a malo se, doduše, oporavila cijena junetine. Takva situacija nije samo kod nas, nego u čitavoj Europi. Doduše, u većini zemalja Europske unije stočarski sektor ima ozbiljnije mjere podrške, dok su kod nas subvencije kojima bi se takva situacija trebala premostiti, male – istaknuo je Dragošević.

Također, dodao je da smatra kako će rast cijena mesa biti neizbježan.  

– Problem je sektorski i moja je procjena da će se takva situacija odraziti na rast cijena mesa. Poskupljenje se može očekivati krajem prvog kvartala. To, nažalost, nije dobro za kupce i potrošače i svakako će se odraziti na standard građana, ali drugog izlaza, očito, nema. Ako se cijena mesa ne poveća, u ovakvoj situaciji neće ga imati tko proizvoditi. Ne mogu cijene u maloprodaji biti niže od proizvodnih – pojasnio je te naglasio da je teško prognozirati koliko bi cijene mogle narasti, ali smatra kako rast neće biti manji od 30 posto. 

– Ove nam godine situaciju otežava i ptičja gripa, zbog koje je u europskim zemljama dio peradi uništen. Mi, na sreću, još nemamo tih problema jer u blizini nemamo slučajeva detektiranog virusa ptičje gripe. Osim toga, naša je perad u zatvorenim objektima. Situacija vezana uz virus ptičje gripe može se odraziti na smanjenje proizvodnje mesa peradi, a to također može utjecati na cijenu na tržištu – zaključio je.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter