'PRIJE I POSLIJE PANDEMIJE': U GALERIJI KVART U WESTGATEU OTVORENA IZLOŽBA IRENE PODVORAC

“Izlaganje u ovom netipičnom izložbenom prostoru odlično je za približavanje umjetnosti ljudima koji inače ne posjećuju galerije”

Objavljeno: 27.01.2022. Metropolitan

Još jedno otvorenje izložbe održano je u četvrtak u Galeriji kvART u Westgate Shopping Cityju. Ovog puta u tom jedinstvenom prostoru svoje je crteže i skulpture izložila Irena Podvorac, diplomirana kiparica iz Zagreba koja je svoj opus odlučila koncipirati kroz vrijeme prije i za vrijeme pandemije. Kako i sama kaže, promjena koju je izazvala aktualna pandemija, u njoj je prouzročila preokupaciju.

Dva ciklusa

Podvorac nije krila oduševljenja izlaganjem u pomalo netipičnom izložbenom prostoru te je naglasila kako je upravo to odlična putanja ka približavanju umjetnosti ljudima koji nemaju naviku posjećivati muzeje i galerije.


– Izložba je koncipirana kao ‘NOW&THEN’ i sastoji se od dva ciklusa. Jedan je moj ciklus prije pandemije, kada sam se bavila uglavnom animalistikom u kiparstvu, a moj motiv je većinom bio mačka. U tom periodu zanimala me tekstura i igranje pa sam dodavala i staklo. S početkom pandemije, i moja se preokupacija pomaknula. Zanimalo me baviti se emocijama, bila sam okrenuta prema sebi, napravila sam niz autoportreta na koji su imale utjecaj izolacija, distanca, zabrana rada, nemogućnost zarade… Pokušala sam sve to prenijeti u crtež i tako je nastao niz ciklusa emocija – ispričala je Podvorac, koja je izlagala diljem Hrvatske i u inozemstvu, a dobitnica je i nekoliko nagrada za svoj rad.

– Drugi dio izložbe čine skulpture i reljefi koji su napravljeni u drvetu, a crteži su crtani tankim flomasterom u kombinaciji crnog i bijelog tuša. Kod nekih crteža igrala sam se i kolažem novina s aktualnim vijestima o pandemiji, izjavama ministara, jedan je crtež sastavljen od opomena, moratorija, financiranja i refinanciranja dugova – objasnila je Podvorac

Galerija za sve

Marko Župa, voditelj komunikacija u Westgateu, prilikom otvorenja izložbe kazao je kako je kvART galerija otvorena za apsolutno sve umjetnike, a to je dodatna i jedinstvena vrijednost tog galerijskog prostora.
– Cijela poanta naše galerije kvART je da ugošćuje poznate umjetnike, pa smo prošle godine imali izložbu Ivana Kožarića i Alfreda Freddya Krupa, ali isto tako i manje poznate umjetnike, amaterske umjetnike i one koji se tek razvijaju. Zadovoljstvo mi je da je Irena pristala otvoriti izložbu baš ovdje i vjerujem da će imati veliku posjećenost – rekao je Župa.


Ulaz na izložbu je besplatan, a možete je razgledati sve do 27. veljače, svakim danom od 10 do 21 sat. Ulaz se ne naplaćuje. (Marta Čaržavec)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter