U galeriji "kvART" Westgate Shopping Cityja otvorena je izložba izabranih djela akademskog kipara i slikara Ivana Kožarića

UZ 100. ROĐENDAN JEDNOG OD NAJVEĆIH UMJETNIKA: “Kroz četiri serije grafika iz privatne kolekcije, želimo dati jednu širu perspektivu Kožarićeva opusa”

Objavljeno: 05.07.2021. Metropolitan

U umjetničkoj galeriji “kvART”, koja djeluje u sklopu Westgate Shopping Cityja, otvorena je izložba izabranih djela akademskog kipara i slikara Ivana Kožarića.

– Ova je izložba postavljena uz stotu godišnjicu rođenja Ivana Kožarića, jednog od najpoznatijih i najcjenjenijih hrvatskih umjetnika, slikara i kipara. Nažalost, gospodin Kožarić je preminuo lani, u 99. godini života, tako da nije uspio dočekati ovu veliku obljetnicu. Ovdje smo ponudili četiri serije grafika, odnosno, četiri tzv. mape. To su “Proljeće”, “Razbijte okvire”, “Ramzes” i “Torza”, četiri serije grafika koje nisu toliko poznate, odnosno, nisu Kožarićeva najpoznatija djela, upravo zato što smo htjeli dati jednu širu perspektivu tko je bio Kožarić, što je on sve radio, odnosno, kolika je širina njegova opusa. Kožarić je živio u neredu, u jednom umjetničkom redu, tako da nam je najteži posao prilikom slaganje ove izložbe bio kako taj njegov nered ipak staviti u nekakav rad. Vjerujem da smo s ove četiri mape uspjeli to postići. Želio bih naglasiti kako mi vjerujemo da umjetnost treba biti dostupna svima, mislim da je to bio i Kožarićev postulat, tako da će i ova izložba tijekom cijelih mjesec dana, koliko će biti ovdje postavljena, biti besplatna. Isto tako naš dugoročni cilj što se tiče Galerije “kvART”, je da se ne plaća ulaz jer želimo i najpoznatije i najbolje umjetnike približiti svim našim kupcima, ali i cjelokupnoj zajednici – rekao je Marko Župa, voditelj komunikacija Westgate Shopping Cityja.
Na otvorenju izložbe bila je i Lucija Kožarić, predstavnica obitelji slavnog umjetnika. Naime, Ivan Kožarić bio je stric njezinog djeda.

Izložene grafike dio su privatne kolekcije Domagoja Škrtića, koji je također nazočio otvorenju, otkrivši da je s Kožarićevim djelima prvi puta došao u doticaj kada je proučavao njegovo “Prizemljeno sunce”.

– Želja mi je da se ljudima malo približi Kožarić, kojega svi doživljavaju kroz njegove skulpture jer nisu imali prilike vidjeti ovakve forme, i svi ostaju iznenađeni – poručio je Škrtić.

Najnovije po kategorijama

“Potencijal ovog područja je ogroman, unutrašnjost Hrvatske krije brojna bogatstva i zanimljivosti koje tek treba otkriti, a ja želim biti dio toga”

ŠTO NAM SE TO KRIJE ‘POD KUĆNIM PRAGOM’? DONOSIMO INTERVJU S BRITANSKIM ARHEOLOGOM SVJETSKOGA GLASA, MARKOM B. ROBERTSOM, KOJI SUDJELUJE U MEĐUNARODNOM ARHEOLOŠKOM PROJEKTU NA PODRUČJU RADOBOJA

“Potencijal ovog područja je ogroman, unutrašnjost Hrvatske krije brojna bogatstva i zanimljivosti koje tek treba otkriti, a ja želim biti dio toga”

Objavljeno: 03.09.2022. Metropolitan

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter