“GUBEC: RAZBOJNIK ILI VELIKAN“

U Muzeju seljačkih buna otvara se zanimljiva izložba o Matiji Gupcu koja će vas potaknuti da se zamislite nad vremenom u kojem trenutno živimo

Objavljeno: 16.12.2021. Metropolitan

U Muzeju seljačkih buna se ovog petka u 18 sati otvara izložba “Gubec: razbojnik ili velikan“, kojom se posjetitelje poziva da se, razmišljajući u Matiji Gupcu, zamisle nad vremenom u kojem trenutno živimo.

Osim što je povijesna osobe, Matija Gubec je i simbol borbe za pravednije društvo, a s obzirom na to da je od strane suvremenika često bio opisivan kao razbojnik, Gubec se u 19. stoljeću ipak pretvorio u nacionalnog junaka, a ovom izložbom želi se pokazati upravo to kako su Gupca zamišljali kroz vrijeme.

Izložba je podijeljena u četiri cjeline. U prvoj se predstavlja promjena viđenja Gupca kroz povijest, odnosno, trenutak u kojem je on od vođe razbojnika postao junak. U drugoj cjelini pokazuje se što historiografija kaže o Gupcu, s posebnim naglaskom na pitanje koje je Gupčevo pravo ime, a predstavljeno je i kako je Gubec prikazan u povijesnim udžbenicima.

Treća cjelina prikazuje Gupca u popularnoj kulturi i umjetnosti, odnosno, nastoji se dočarati kako je Gubec poslužio kao inspiracija različitim umjetnicima te kako ga je zapamtio narod, a naposljetku će se doći i do pitanja je li Gubec mrtav te što o njegovu životu i smrti kaže predaja, a što kaže povijest.

Autorice izložbe su Vlatka Filipčić Maligec i Lidija Kelemen, a ostat će otvorena do kraja svibnja iduće godine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter