UZ SVETU MISU, GLAZBENI PROGRAM I TRIBINU

Svečano obilježena 50. obljetnica proglašenja Marije Bistrice hrvatskim nacionalnim svetištem

Objavljeno: 04.12.2021. Metropolitan

Svetište Majke Božje Bistričke i Ogranak Matice hrvatske u Mariji Bistrici, u petak su svečano obilježili 50. obljetnicu proglašenja Marije Bistrice hrvatskim nacionalnim svetištem, piše Radio Marija Bistrica.

Svečanu svetu misu u Bazilici Majke Božje Bistričke predslavio je vlč. Dragutin Kućan, dok se u dvorani Božjeg milosrđa, uz prigodnu izložbu i glazbeni program, održala tribina na kojoj su gostovali Veronika s. Nela Gašpar, s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – Područni studij teologije, Rijeka i Miroslav Akmadža, s Hrvatskog instituta za povijest – Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje, Slavonski Brod. Moderatorica je bila Snježana Husinec, a u glazbenom dijelu programa nastupili su Zbor Bazilike MBB-e, Klapa ”Bistrica” te Marina i Krešo Matošević.

Uvodno su okupljene pozdravili zagorski arhiđakon mons. Ivan Miklenić i predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Mariji Bistrici Damir Galoić, a tribini su nazočili i načelnik Marija Bistrice Josip Milički i predsjednik Općinskog vijeća Marija Bistrice Teodor Švaljek.

Veronika s. Nela Gašpar govorila je o značaju marijanskog i mariološkog kongresa iz 1971. godine te dala osvrt na važnost marijanskih svetišta i hodočasničkih mreža, dok je Miroslav Akmadža govorio o odnosu tadašnjih državnih vlasti i Katoličke crkve te političko-društvenom ozračju u kojem se tada živjelo i u kojem se odvijao kongres te sam postupak proglašenja Marije Bistrice nacionalnim svetištem.

Na izložbi je bila izložena prigodna hodočasnika medaljica i marama, tiskani vodič marijanskog kongresa, prigodne gramofonske ploče poput “Bistrica pjeva Mariji“, knjiga bistričkih hodočasničkih pjesama, publikacije i molitvenici vezani uz kongres te kalež kojeg je tom prilikom papa Pavao VI. darovao Svetištu Majke Božje Bistričke.

Foto: Radio Marija Bistrica

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter