KRAPINA: S ciljem podizanja društvene svijesti o važnosti preventivnih pregleda dojki, slijedi još jedan Dan narcisa

Nova ambasadorica Udruge ‘Europa Donna Krapina’ Barbara Suhodolčan Vrbički poziva vas ove subote na Trg Ljudevita Gaja

Objavljeno: 20.03.2024. Metropolitan

Prve subote proljeća tradicionalno se obilježava Dan narcisa, spoj humanitarne akcije i javnozdravstvene kampanje, koji je pokrenula Hrvatska liga protiv raka. Cilj ove akcije je podizanje društvene svijesti o važnosti preventivnih pregleda dojki u svrhu ranog otkrivanja raka dojke i, posljedično, smanjenja smrtnosti. Tog se dana prodaju narcise, a prikupljena sredstva namijenjena su prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke.

Manifestacija se održava pod zajedničkim sloganom u svim gradovima Hrvatske koji imaju udruge, klubove čije su aktivnosti usmjerene na borbu protiv raka dojke.

Od 1997.

Prvi Dan narcisa održan je 5. travnja 1997. na Cvjetnom trgu u Zagrebu, na inicijativu dr. Ruže Sabol, a prve godine skupljeni novac je doniran za opremanje odjela Opće bolnice Zabok.

Tako će i ove godine centralna akcija biti u Krapinsko – zagorskoj županiji u subotu, 23. ožujka. U organizaciji udruge ‘Europa Donna Krapina’, Dan narcisa održat će se na Trgu Ljudevita Gaja u Krapini od 10 do 13 sati, a na važnost ovog dana i preventivnih pregleda dojki podsjetila je i nova ambasadorica Udruge Barbara Suhodolčan Vrbički.

– Velika mi je čast biti ambasadoricom Udruge ‘Europa Donna Krapina’ i nadam se da ćemo zajedno učiniti velike, pozitivne promjene u životima mnogih. Želim izraziti podršku svima koji se bore s ovom teškom bolešću te njihovim obiteljima i prijateljima. Prevencija i rano otkrivanje igraju ključnu ulogu u borbi protiv raka dojke, a edukacija i redoviti medicinski pregledi mogu spasiti živote – poručila je Suhodolčan Vrbički.

Rak dojke zloćudna je bolest koja se razlikuje prema vrsti tkiva od kojeg je nastala i prema proširenosti. Različite vrste raka dojke ponašaju se različito. Budući da su simptomi rijetki u ranim stadijima bolesti, redoviti samopregledi dojki od izuzetne su važnosti. Ako se prilikom samopregleda pronađe kvržica koja je na opip drugačija od ostalog tkiva dojke, oteklina tkiva dojke koja ne prolazi, nabiranje ili uvlačenje kože dojke, orožnjavanje kože oko bradavice, promjena oblika dojke ili promjena bradavice poput uvlačenja te iscjedak iz bradavice, posebno ako je krvav, potrebno je javiti se svom liječniku. Iako se većina slučajeva raka dojke dijagnosticira kod starijih žena, od raka dojke mogu oboljeti i mlađe žene, stoga je važno da se već od najranije mladosti započne i stekne navika redovitih samopregleda dojki.

‘Budi narcisa’

– U ranom otkrivanju raka dojke ključnu ulogu kao najbolji test probira ima mamografija, radiološka pretraga kojom se niskom dozom rendgenskih zraka detektiraju promjene u tkivu dojke. Budući da rano otkrivanje raka povećava vjerojatnost uspješnog liječenja, od iznimne je važnosti informirati i potaknuti žene na odaziv u Nacionalni program za rano otkrivanje raka dojke koji se u Hrvatskoj provodi od 2006. godine. U sklopu programa sve žene u dobi od 50 do 69 godina primaju poziv za mamografski pregled svake dvije godine s ciljem što ranijeg otkrivanja bolesti, većeg uspjeha liječenja, poboljšanja kvalitete života oboljelih te smanjenja smrtnosti. Kod žena koje su se odazivale u nacionalni program, pokazalo se da je rak dojke otkriven u ranijem stadiju u većem postotku, nego kod žena koje se nisu odazvale na poziv u program – upozoravaju iz Udruge ‘Europa Donna Krapina’. 

Budi narcisa – pregledavaj dojke.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba