ZNANSTVENIK IVAN ĐIKIĆ

‘Znamo dosta o genetskom sadržaju koronavirusa i na koji način se možemo boriti protiv njega’

Objavljeno: 13.03.2020. Ante Ferara

Uistinu javnost treba biti informirana. Samo znanjem, stručnim djelovanjem i oprezom možemo dobiti bitku protiv virusa. Sekvencionirani su svi sojevi viusa od Kine, Italije, znamo dosta o njegovom genetskom sadržaju i na koji način se možemo boriti protiv njega. Nažalost, nijedan lijek ni cjepivo se ne može stvoriti za mjesec dana. Treba stvoriti antigene, pa onda cjepivo koje je prvo sigurno, a tek onda djelotvorno. Tisuće laboratorija rade vrlo vrlo predano, ali lijekova ni cjepiva neće biti tako brzo, jer moramo biti sigurni u to što stvaramo, rekao je znanstvenik Ivan Đikić u Novom danu na N1 televiziji.

Stariji su najosjetljiviji

Napomenuo je da je starija populacija najosjetljivija te da se treba pratiti širenje virusa u bolnice i staračke domove, jer se tamo nalazi krizna populacija, na koju se mora obratiti posebna pozornost. Dodao je da je sve što se događa u Kini i Italiji sastavni dio novog znanja u ciklusu širenja virusa.

Puno možemo naučiti od Italije

– Italija je ušla u taj jedan krug nekontroliranog eksponencijalnog širenja virusa prije nego je zdravstvana zajednica uspjela reagirati. Za Italiju trebamo pokazati puno više solidarnosti i pomoći, od njih možemo puno naučiti, jer ono što se u Hrvatskoj događa na vrlo pametan način – naša epidemiološka služba odgađa širenje virusa u populaciji – rekao je Đikić.

Kazao je kako virus očigledno može duže preživjeti od nekih drugih virusa te kako su mu kolege sa Charite instituta u Berlinu rekli da toplo vrijeme vjerojatno neće ubiti virus. Istaknuo je da se jedino znanjem može spriječiti širenje dezinformacija i stvaranje panike. Smatra kako virus neće nestati u sljedeća dva mjeseca te da se može očekivati da će pasti intenzitet. Zaključio je da svi vitamini imaju minimalna djelovanja te da se ljudi trebaju baviti tjelovježbom, dobro spavati i zdravo jesti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba