OD NJEZINE SMRTI PROŠLO JE 14 GODINA

“Želim život”, napisala je Ana Rukavina i ganula čitavu Hrvatsku, zahvaljujući njoj 125 osoba dobilo je novu priliku

Objavljeno: 26.11.2020. Ante Ferara

Prije 14 godina na današnji dan preminula je Ana Rukavina Erceg. “Želim život!”, napisala je Ana u pismu 2006. godine i ganula hrvatsku javnost. Iskrenom molbom za pomoć, 29-godišnja novinarka Vjesnika, koja se liječila od leukemije, nikoga nije ostavila ravnodušnim. Kako bi se Ani pomoglo u nabavci skupih lijekova te eventualnom liječenju u SAD-u pokrenuta je akcija kojoj se odazvao velik broj dobrih ljudi.

Unatoč svim naporima liječničkog tima te njenoj osobnoj hrabrosti i želji za životom, Ana je preminula u nedjelju ujutro 26. studenog. Njezine riječi potaknule su osnivanje Zaklade koja nosi njezino ime. Naime, za vrijeme Aninog liječenja u Hrvatskoj nije postojao dovoljno razvijen sustav dobrovoljnog darivanja koštane srži. U postojećem Hrvatskom registru dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica nije bio dovoljan broj darivatelja, a oni su do početka akcija Zaklade Ana Rukavina uglavnom bili članovi obitelji oboljelih. Ako bolesniku koštanu srž ne može dati netko od najbližih krvnih srodnika, darivatelj se traži izvan Hrvatske, a taj postupak traje i do šest mjeseci.

S druge strane, postupak tipizacije, odnosno ulazak u registar potencijalnih darivatelja koštane srži, iznimno je jednostavan proces, a ujedno je i besplatan za darivatelja. Davanjem uzorka krvi u Zavodu za tipizaciju tkiva KBC-a Zagreb, u jednom od 8 transfuzijskih centara ili u sklopu jedne od akcija Zaklade postaje se potencijalni darivatelj koji će možda jednom imati priliku nekome spasiti život.

“Zahvaljujemo svim zdravstvenim radnicima, spremaćicama, medicinskim sestrama, liječnicima koji danonoćno bdiju nad ljudskim životima. Anina vapaj i Želja za životom nikada nisu imali više smisla nego danas, kada je želja za zdravljem i životom kakav smo poznavali, želja svih nas”, rekla je povodom tužne godišnjice Marija Rukavina, Anina majka i upraviteljica Zaklade Ana Rukavina.

Od 2006. godine, zahvaljujući svima koji se svakodnevno upisujete, povećan je broj upisanih u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica sa skromnih 150 darivatelja na više od 65.000 upisanih potencijalnih darivatelja. Zahvaljujući velikoj želji i viziji Ane i nesebičnih ljudi 125 oboljelih osoba dobilo je novu priliku za život, napominju iz Zaklade.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba