Do kraja godine ukida se dio pristojbi koje se mogu platiti putem uplatnice, internet bankarstva, ali i u državnim biljezima, njih ukupno 177

ZBOGOM, NEPOTREBNI PAPIRIĆI! Uštedjet ćemo 15 kuna za biljeg za vozačku ili 35 kuna za putovnicu – država pak gubi 80 milijuna kuna

Objavljeno: 10.06.2021. Metropolitan

U javnoj raspravi nalazi se uredba koja bi u povijest trebala poslati biljege za putovnice, vozačke i prometne dozvole. Naime, do kraja ove godine ukida se dio pristojbi koje se mogu platiti putem uplatnice, internet bankarstva, ali i u državnim biljezima, piše RTL. Najveće rasterećenje za građane bit će u području policijskih usluga. Ukidaju se i katastarske, gospodarske i pristojbe u području odgoja, obrazovanja. Djelomično i pristojbe u području zdravstva. Za građane to znači da neće plaćati pristojbe za čak 177 različitih dokumenata. Građani će tako, primjerice, moći uštedjeti 15 kuna za biljege za izdavanje vozačke dozvole ili 35 kuna za putovnicu. S druge strane, budući da se neće plaćati pristojbe ni za izdavanje novih umjesto izgubljenih isprava, za ovjeravanje potpisa, kao ni pri stjecanju nekretnina, država će izgubiti oko 80 milijuna kuna.

– Ako negdje i nešto rasteretite i gledate statički da ste nešto izgubili. Zapravo širite poreznu bazu i vraća vam se. To bi isto trebao biti poticaj i gospodarskoj aktivnosti i rasterećenju građana koji mogu onda takvu vrstu uštede preusmjeriti u neki drugi vid potrošnje – kazao je ministar financija Zdravko Marić. 

Najnovije po kategorijama

“Dan ili dva izbjegavajte lokaciju gdje se nalazi gnijezdo, dok ptić ne odleti. U situaciji kada je pronađen ispali ptić, nemojte se približavati lokaciji, već je prijavite”

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter