TRAŽE RJEŠENJE NJIHOVOG STATUSA

“Zbog nemara nadležnih institucija i ove školske godine suočeni smo s problemom pomoćnika u nastavi”

Objavljeno: 07.09.2020. Ante Ferara

“S početkom svake školske godine, pa tako i ove, zbog nemara nadležnih institucija suočeni smo s problemom pomoćnika u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju. Niti Pravilnik o pomoćnicima u nastavi koji je donesen još 2018. nije pomogao da dvije godine poslije djeca s teškoćama u razvoju s pomoćnicima i ostalim učenicima na vrijeme krenu u novu školsku godinu. Mnoge su škole tek 28. kolovoza raspisale natječaje za pomoćnike u nastavi, koji su bili otvoreni do 5. rujna, nakon čega slijedi period odabira pomoćnika i rok za žalbu. Budući da školska godina započinje danas, roditelji djece s teškoćama u razvoju s pravom se pitaju uz čiju će pomoć njihova djeca krenuti u školu”, kažu u platformi Možemo.

Dodaju kako traže da se status pomoćnika u nastavi sustavno riješi kroz osiguranje kontinuirane edukacije pomoćnika, reguliranje ugovora o radu na neodređeno vrijeme, reguliranjem koeficijenata za plaće pomoćnika u nastavi kako bi bili adekvatno plaćeni za svoj rad.

– Potrebno je osigurati proračunska sredstva na lokalnoj razini i razini županija za financiranje plaća pomoćnika u nastavi te sredstva u državnom proračunu za osiguranje jednakog standarda rada svih pomoćnika u nastavi i sve djece s teškoćama u cijeloj zemlji – smatraju u Možemo.  

Optužuju Vladu da odnosom prema pomoćnicima u nastavi dju u razvoju tretiraju kao građen drugog reda.

– Najavljujemo da ćemo i kroz suradnju s građanima, roditeljima djece s teškoćama i kroz naš rad u Saboru i Gradskoj skupštini Grada Zagreba inzistirati na sustavnom rješavanju ovog pitanja kako bi osigurali jednak pristup obrazovanju za svu djecu s teškoćama, a svim djelatnicima, uključujući i pomoćnike, osigurali dostojanstvene uvjete rada – zaključuju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba