VEDRANA RUDAN OBJAVILA AUTOBIOGRAFIJU

‘Zahvaljujući roditeljima mogu sto knjiga napisati jer bubetali su me od rođenja’

Objavljeno: 03.04.2020. Metropolitan

Jednom davno, kad sam odlučila ostaviti bivšeg muža, kolegica s posla mi je rekla: “Imaš trideset i sedam godina. Prošla baba s kolačima.“ Nikad nisam u to vjerovala. Pokraj nas stalno prolaze babe s kolačima. Ja sam svaku svoju babu zaustavila i od nje uzela kolač. Zato danas ni za čim ne žalim. Kad mi priđe baba koja će mi umjesto kolača ponuditi smrt, zagrist ću bez osjećaja da još nešto trebam učiniti, da je baba prerano došla, još samo malo, još samo malo…

Dio je to autobiografije Vedrane Rudan pod naslovom “Ples oko Sunca” (u izdanju VBZ-a). Na dvjestotinjak stranica o vlastitom životu piše otvoreno i brutalno iskreno.

Riječka književnica, novinarka, blogerica, supruga i majka odrasla je u nesretnoj, disfunkcionalnoj obitelji u kojoj je bilo puno nasilja, uz roditelje alkoholičare.

– Bukowski je jednom napisao da tko nije imao nesretno djetinjstvo, nema što tražiti u književnosti. Moj je otac bio zlostavljač i pijanac, majka alkoholičarka, ja sam zato – bogato ljudsko biće. Zahvaljujući roditeljima mogu sto knjiga napisati jer bubetali su me od rođenja – kazala je Rudan na promociji svoje knjige u Rijeci. Na pitanje o motivima za pisanje autobiografije odgovorila je ovako: “Sve sam teme već napisala, pisala sam o ocu, majci, djeci, mužu jednom i mužu drugom, ljubavnicima, ma sve sam napisala i ostala sam bez teksta. I onda je meni moj sin Slaven rekao: ‘Pa napiši autobiografiju! Rodila si se tu i tad, išla u tu i tu osnovnu pa srednju školu, piši malo o vremenu Jugoslavije, pa malo o Jadroliniji, i malo po malo – eto knjige.’ Onda mi je došla moja unučica i kaže ona meni: ‘Pa ti stalno u knjigama psuješ, na internetu ljudi o tebi svašta pišu, a meni doma pečeš palačinke. Pa tko si ti?’ Tako sam ja i zbog nje odlučila autobiografiju napisati.”, prenosi Večernji list.

Njezina Facebook stranica broji 220.000 pratitelja, a ima i iznimno čitan blog.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba