PROJEKT OD 15 MILIJUNA KUNA: PRVI PUT NAKON 1960. ZAPOČELO IZMULJIVANJE TRAKOŠĆANSKOG JEZERA

Uskoro kreće premještanje pet tona ribe, nakon čega će se jezero potpuno isprazniti. Mehanizacija ulazi na proljeće

Objavljeno: 29.11.2021. Metropolitan

Vodnogospodarski odjel za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda organizirao je u ponedjeljak obilazak jezera Trakošćan i upoznavanje s radovima na projektu u kojemu će se jezero izmuljiti po prvi puta nakon više od 60 godina.

Posljednji je puta proces izmuljivanja napravljen davne 1960. godine, a nakon ovog izmuljivanja, Trakošćanskom jezeru bi se trebao vratiti stari sjaj.

– Ovo je izuzetno važan projekt za očuvanje prirode i ekološke flore i faune u najljepšem dijelu općine gdje je i Dvorac Trakošćan. Projekt je to u vrijednosti od gotovo 15 milijuna kuna, koji će očuvati ovo jezero i naš bednjanski kraj, doprinijeti daljnjem očuvanju ekosustava i poboljšati turističku ponudu Bednje – rekao je načelnik Bednje Damir Poljak.

Radovi na izmuljivanju jezera već su počeli, a trenutno se već par dana za redom iz jezera prazni voda. Razina jezera već je spuštena za jedan metar, a u planu je razinu spustiti za još pola metra u sljedeća dva dana.

Nema modernije metode

– Nakon toga će se steći uvjeti za izlov ribe iz jezera što je u organizaciji Športskog ribolovnog kluba iz Bednje i Varaždinske županije. Nakon izlova ribe, jezero će se isprazniti do kraja. Iskoristit ćemo onda topliji dio godine i negdje krajem proljeća ili početkom ljeta, kroz šesti, sedmi, osmi i deveti mjesec će se steći uvjeti da se građevinskom mehanizacijom može izvlačiti sediment iz jezera i planiramo to završiti do iduće zime. Dakle, ako sve bude prema planu, za godinu dana bi trebali sve završiti i ponovno napuniti jezero sa svježom vodom – rekao je direktor Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Danijel Bunić.

Voda će se iz jezera odvoditi kanalima, a sediment se odlaže na dva kilometara udaljenu parcelu veličine tri hektara u vlasništvu Općine Bednja. Suvremenije metode, kaže Bunić, nema.

– Nećemo pronaći suvremeniju metodu. Ako se vratimo u vrijeme dok je imanje bilo pod upravom grofova, oni su svake dvije godine praznili jezero. Međutim, to se zadnjih 60-70 godina nije na taj način radilo i taj sediment nije uklanjan. Mi ćemo sada, temeljem ovog iskustva kojeg ćemo tu steći, napraviti plan za održavanje i da to bude u nekim intervalima. Možda da se poklopi s rokom koncesije za ribolovno pravo, pa da se onda to napravi u nekim vremenskim intervalima od 20-ak godina. Za ovaj posao imamo dva ugovora. Ugovor za radove u vrijednosti od 14,6 milijuna kuna na bazi procjene da se makne 200.000 kubika sedimenta, te ugovor za uslugu stručnog nadzora, u vrijednosti od 117.500 kuna – rekao je Bunić.

Oko pet tona ribe

Oko riba, biološke raznolikosti i zaštite okoliša na području Trakošćanskog jezera brinut će se Varaždinska županija kojoj je u cilju flore i faune toga područja.

– Športsko ribolovno društvo gospodari, sukladno planu upravljanja, ovim vodama i ribama, a kako ono nema tih financijskih mogućnosti, Varaždinska županija je u suradnji s Općinom Bednja provela postupak javne nabave gdje smo u svrhu izlova i premještanja ribe angažirali tvrtku “Ribnjak 1961 d.o.o.“ iz Siščana kod Čazme koji imaju ribolovnu ovlasti i koji će, kada se za to stvore uvjeti i kada bude voda dovoljno nisko, izloviti ribu. Prilikom toga će je selektirati na način da će autohtonu ribu odvesti u obližnje ribnjake, dok će se ribu koja ovdje prirodno ne obitava izlučiti, na način da će je se odvesti u “Agroproteinku“ i pažljivo zbrinuti – rekao je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije Dragutin Vincek.

Količinu ribe teško je procijeniti, ali pretpostavlja se da se radi o okvirno pet tona. Ono što je ključno, kaže Vincek, je da tijekom izlova bude čim manje uginuća.

– Treba prvenstveno gledati s biološkog aspekta i aspekta zaštite okoliša. Svih ovih godina narušava se biološka flora i fauna ovog jezera uslijed cijeđenja humusa i biomase s okolnih šuma i to onda degradira floru i faunu. Ako ne bi išli u čišćenje, to bi vjerojatno dovelo do uginuća ribe jednog dana. Pitanje je vremena kada, ali iz perspektive zaštite okoliša i kulturološke raznolikosti, pročišćeno jezero će zasigurno doprinijeti prepoznatljivosti i vidljivosti Varaždinske županije i bit će zasigurno prepoznatljivija nego što je sada – zaključio je Vincek. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba