ZA SVAKU POHVALU: Zagorski tradicijski vrt krapinskog Dječjeg vrtića “Sunčica“ u utrci za najljepši školski vrt u RH

UREĐUJU GA TETE I DJECA: “Dužni smo mališane vratiti prirodi – oni vole miris zemlje, tapkanje po lišću i pjev ptica“

Objavljeno: 13.11.2021. Metropolitan

Dječji vrtić “Sunčica“ u krapinskom naselju Tkalci, koji je s radom započeo 2009. godine, smjestio se na ugodnoj lokaciji u neposrednoj blizini šume, udaljenoj od glavne ceste, prometa i zagađenosti, a ono najljepše čime se ovaj vrtić može dičiti, je zagorski tradicijski autohtoni vrt koji se nalazi iza igrališta vrtića. Upravo ljepota tog autohtonog vrta koji je nastao prije dvije godine i sav trud koji odgojiteljice i voditeljica vrta Jasna Čiček Vorih zajedno s djecom ulažu, dovela ih je do mogućnosti prijave na natječaj “Najljepši školski vrtovi”, kojeg organiziraju Ministarstvo znanosti i obrazovanja i HRT.

U vrtu se sadi luk, zimska salata, grah, ukrasne tikvice, mnogo cvijeća starinskih sorti, presađuju se sadnice jagoda, malina, borovnica, paprike i rajčice, koje zatim odgojiteljice i polaznici vrtića zalijevaju i plijeve, a onda na kraju i uživaju u plodovima svoga rada i truda.

U okviru vrta, imaju i vlastiti kompost koji propisano odlažu. Pomno se pazi na svaki detalj, a starinska drvena preša, sijačica, plug, bunar i drugi etno elementi, čine ovaj vrt uistinu čarobnim mjestom, gdje djeca mogu, okružena zelenilom, uživati upoznajući život svojih predaka.

– Djeca se zaista raduju tome. Vole miris zemlje, tapkanje po lišću i kori drveća, čuti pjev ptica. Svi doživljaji su uključeni. Dužni smo djecu vratiti prirodi i omogućiti im da spoznaju sve te doživljaje jer znamo da smo svi mi, ne samo djeca, otuđeni. Moramo se ponovno povezati, pogotovo u klimatski neizvjesnim vremenima, da bismo mogli spoznati što i kako dalje jer ipak – na njima svijet ostaje – kazala je voditeljica vrta Jasna Čiček Vorih za HRT.

Dodajmo još kako Dječji vrtić “Sunčica“ svake godine sudjeluje i u ekološkoj akciji “Zasadi stablo, ne budi panj“ čiji je cilj buđenje svijesti o važnosti očuvanja okoliša, pa tako malene klinceze i klinci ovog dječjeg vrtića i na taj način uče o važnosti šuma i očuvanja planeta Zemlje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba