KUMROVEC: Predstavljen projekt izgradnje POS-ovih stanova u suradnji s APN-om

NAČELNIK ŠPLAJT: “Imamo građevinsku, to nam je veliki poticaj! Siguran sam da će svi stanovi odmah dobiti nove vlasnike”

Objavljeno: 03.04.2024. Metropolitan

Danas je u Kumrovcu predstavljen projekt izgradnje POS-ovih stanova u suradnji s APN-om. Građevinska dozvola je dobivena, a bude li sve teklo prema planu, već na ljeto očekuje se i početak radova.

Predstavljanju su nazočili saborski zastupnik HNS-a i bivši ministar graditeljstva Predrag Štromar, ravnatelj APN-a Dragan Hristov, načelnik Kumrovca Robert Šplajt, arhitektica Sandra Rahmanović i konzultant Franjo Dončić.

Štromar: Očekujem novu stambenu politiku

Saborski zastupnik i bivši ministar Predrag Štromar smatra da je ovo vrlo kvalitetno rješenje.

– U tri godine, od 2016. do 2019., našlo se rješenje za stambeno pitanje za više od 18.000 obitelji, najveći dio preko APN-ovih stanova. Ne postoji niti jedan slučaj da bi došlo do ovrhe, APN to vrlo kvalitetno rješava. Očekujem u idućem razdoblju novu stambenu politiku Republike Hrvatske, bolju komunikaciju s jedinicama lokalne samouprave, direktno dogovaranje modela (50 posto država, 50 posto lokalna samouprava) i prepuštanje stanova lokalnoj samoupravi koja će zatim odlučiti tko će koristiti stanove – poručio je Štromar.

Zadovoljstvo

Ravnatelj APN-a Dragan Hristov također je zadovoljan projektom.

– Do sada je u Hrvatskoj izgrađeno više od 9000 stanova u vrijednosti od 650 milijuna eura, od čega su poticajna sredstva Republike Hrvatske veća od 160 milijuna eura. U Krapinsko – zagorskoj županiji nažalost nema prevelikog interesa, izgrađeno je svega 89 stanova što je premalo, ali mi je drago što je Općina Kumrovec prepoznala ovaj program. Čekamo dozvolu Vlade da zemljište pređe u vlasništvo APN-a, nakon čega ide javni poziv za izgradnju objekta – kazao je Hristov.

Šplajt: Imamo listu od 18 mladih obitelji

Načelnik Kumrovca Robert Šplajt poručio je da je ovo veliki projekt.

– Dobili smo građevinsku dozvolu i to nam je veliki podstrek za nastavak projekta, trebalo nam je puno vremena da dođemo do toga. Ta zgrada nam je nasušno potrebna jer imamo puno mladih obitelji koje bi ostale ovdje u Kumrovcu ili bi tu došle živjeti, no trenutno ne mogu kupiti nekretninu, odnosno stambenu jedinicu. Imamo listu od 18 mladih obitelji koje su se javile i siguran sam da će ovi stanovi, njih deset, biti odmah iskorišteni. No, to nije sve, na toj parceli planiraju se još dvije takve stambene jedinice. Hvala svima na praćenju i podršci ovog projekta – otkrio je Šplajt.

Problematika terena

Arhitektica Sandra Rahmanović osvrnula se na problematiku terena između županijske ceste s jedne strane te ulice Plešivica s druge, gdje je visinska razlika od šest metara.

– Naša ideja je bila da se izgradi još jedna zgrada u nastavku te kako bi one izgledale u parku, stoga su šetnice povezane s obje ceste. Uz to, prolaz šetnice omogućuje prolaz svjetla i zelenila te funkcionira kao mjesto s kojeg se ulazi u stanove. Na razini prizemlja su četiri stana te spremišta i tehnika – prezentirala je Rahmanović dodavši kako je najveći stan trosoban od 80 kvadrata, dok će na katu biti tri stana uz garsonijere. Uz to, arhitektica je istaknula kako će svi stanovi imati podno grijanje.

Konzultant Franjo Dončić istaknuo je kako je vrijednost projekta približno 850.000 eura, s time da Općina osigurava priključke koji nisu uračunati u taj iznos. Prodajna cijena bit će 1500 eura po kvadratu.

Jedan od bitnijih projekata je i uređenje Vile Kumrovec, kako bi kroz dvije do tri godine u potpunosti bila stavljena u funkciju. Nadalje, u planu je i uređenje jedne nerazvrstane ceste na području Kumrovca u vrijednosti od oko milijun eura, a sredstva se namjeravaju osigurati putem natječaja nadležnog ministarstva. Napreduju i radovi na uređenju središnjeg trga koji će nakon postavljanja novih ploča i uređenja okoliša zasjati novim sjajem.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba