BIVŠI PREDSJEDNIK RH I NOVI PREDSJEDNIK ZAGREBAČKOG SDP-A NA RADNOM SASTANKU KOD ŽUPANA KOLARA, NAJAVLJEN I SKORI DOLAZAK ZAGREBAČKOG GRADONAČELNIKA

Josipović dobio zadatak da promovira Zagorje u inozemstvu, Gotovac došao učiti o podizanju stranke, Kolar želi dio kolača iz zagrebačke kase za zagorske projekte

Objavljeno: 14.02.2022. Metropolitan

Bivši predsjednik RH Ivo Josipović i novi predsjednik zagrebačkog SDP-a, ujedno i član zagrebačke Gradske skupštine Viktor Gotovac, pozvani su na radni sastanak u Krapinsko – zagorsku županiju, kod stranačkog im kolege, župana Željka Kolara.

– Sastanak je bio odličan, a dogovoren je kako bi se gospoda Josipović i Gotovac upoznali s razvojnim strategijama Krapinsko – zagorske županije, s Razvojnim sporazumom ‘Sjever’ i sa strateškim projektima koji su blisko vezani uz suradnju s Gradom Zagrebom. Tu je i suradnja kroz zagorsku turističku ponudu, jer Zagreb i Zagorje imaju približan prosjek noćenja, što zajedničkim izlaskom na tržište možemo povećati – rekao je Kolar i dodao kako je Gotovac već dobro upoznat s težnjama KZŽ te da će upoznavanje s detaljima zasigurno pomoći u donošenju odluka skupštine.

Najavljen je i skori dolazak zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića u Zagorje, kako bi se razgovaralo o konkretnim projektima.

Projekt ZEZ-a

– Znate da je ITU mehanizam Grada Zagreba ‘težak’ više od 1,1 milijardu kuna, a po novim pravilima, Zagreb može potrošiti 70 posto na sebe, dok 30 posto ide na širu aglomeraciju što su u ovom slučaju Zagrebačka i Krapinsko – zagorska županija. Mi tu vidimo naš strateški projekt Znanstveno – edukacijsko – zabavnog centra u Stubičkom Golubovcu, kao projekt kojeg želimo realizirati kroz taj mehanizam. U svakom slučaju, već si sada moramo odrediti prioritete, a da bismo to mogli napraviti, moramo dobro sinkronizirati Hrvatske željeznice, ZET, naše prijevoznike koji održavaju linijske prijevoze u Krapinsko-zagorskoj županiji prema Zagrebačkoj županiji i Gradu Zagrebu. Imamo sjajan projekt kojeg želimo s Ministarstvom turizma nadograđivati zajedničkim paketima koje ćemo nuditi i na domaćem i na stranom tržištu. Tu još ima i tema vezanih za suradnju našeg Poduzetničkog centra i “ZICER-a” kojeg možemo još unaprijediti, i naravno tu ima još nekim tema oko kojih novi gradonačelnik i ja možemo itekako razgovarati. Vjerujem da ćemo nakon sastanka formirati radne grupe koje će se baviti sa specifičnim projektima i gdje ćemo u nekom kvartalnom periodu analizirati učinjeno, a prema čemu ćemo onda težiti doći do zajedničkog cilja, a taj je da i Grad Zagreb i Krapinsko-zagorska županija maksimalno iskoriste i Mehanizam za oporavak i otpornost i novu financijsku omotnicu, a jedna od tema je sigurno i obnova nakon potresa. Mi ćemo 22. ožujka imati dvije godine od zagrebačkog potresa. Zagreb je nezadovoljan s dinamikom obnove, ja tvrdim da još uvijek nije niti započela i sigurno je da će i to biti jedna od tema prema kojoj ćemo zauzeti zajednički stav i ići prema ministru Horvatu, ako će još uvijek biti ministar – ‘bocnuo’ jer Kolar HDZ-ovog ministra graditeljstva.

‘Osvajanje’ države

Naime, pitanje SDP-a, odnosno njegove budućnosti, također je bilo nezaobilazna tema sastanka, a kako je rekao Kolar, Gotovac je relativno kratko na funkciji predsjednika zagrebačke organizacije i pred njim je dizanje stranke.

– Vrlo rado ću s kolegom prokomentirati nove izazove koji su pred nama, vrlo svjestan toga da su, bez jakog zagrebačkog SDP-a naše šanse za pobjedu na parlamentarnim izborima nikakve. Sjajan rezultat SDP-a u Zagrebu je pretpostavka da s odličnim rezultatima ostalih dijelova Hrvatske, možemo biti ozbiljan konkurent HDZ-u u preuzimanju odgovornosti za upravljanje državnom. Dok ne dignemo SDP u Zagrebu, to nije moguće, uz uvažavanje svih ostalih kolegica i kolega – poručio je Kolar.

– Područja zajedničkog interesa Krapinsko – zagorske županije i Grada Zagreba koja se preklapaju su možda čak i korisnija za Grad Zagreb koji na taj način dobiva svoju okolinu, jer centar može biti centar samo ako oko sebe ima važnu okolinu koja će biti ne samo njegova dodana, nego i ključna vrijednost. Pitanja transporta, pitanja vezana za obrazovanje, određeni industrijski razvoj i pitanja toga što je turističko u Zagorju za Zagreb, bila su izuzetno važna – nadovezao se Gotovac, rekavši da je druga dimenzija sastanka bila osobna, odnosno, želio je čuti od bivšeg predsjednika i župana, koji su obojica kvalitetno radili i svoj stranački rad, a i onaj koji je bio u trenutku obnašanja vlasti.

– To je za mene, koji nemam mnogo iskustva, svakako veliki doprinos da vidim i da učim kako se vlast ne dobiva, nego osvaja, a onda kvalitetno i obnaša. U tom pogledu, mislim da je ovaj susret bio jako kvalitetan jer ovakvi susreti koriste i stranci, a siguran sam i Županiji, Gradu Zagrebu, a u konačnici i državi koji ćemo zajedno osvojiti i preuzeti vlast – zaključio je Gotovac. 

S bivšim predsjednikom Josipovićem, Kolar je razgovarao o promociji strateških projekata KZŽ i privlačenju investitora inozemnih tržišta, istaknuvši kako su Josipovićeva česta putovanja svijetom i gostovanja na različitim fakultetima i institutima odličan instrument za promociju KZŽ.

– Zamolio sam bivšeg predsjednika Josipovića da u svojim budućim putovanjima radi i promociju gospodarstva KZŽ i naše ponude zdravstvenog turizma, ulaganja i privlačenja novih investitora u naše poslovne zone i hvala predsjedniku što je prihvatio takvu ulogu. Vjerujem da će mu naša priprema olakšati razgovor sa stranim partnerima – rekao je Kolar.

Međunarodni kontakti

Josipović je pohvalio rad Krapinsko – zagorske županije, odnosno župana Kolara, što se, kaže vidi po statističkim brojkama o razvoju, rastu bruto proizvoda, rastu gospodarstva, ali i drugih djelatnosti.

– Kao drugo, meni je zadovoljstvo što vidim da u SDP-u postoje nove snage koje imaju viziju, posebice u Gradu Zagrebu. Predsjednik stranke, gospodin Gotovac, doista ima viziju razvoja stranke i Grada Zagreba, a što je od posebnog interesa za širu zajednicu. Isto tako, i župan Kolar i predsjednik Gotovac imaju vrlo slične poglede na politiku i na to kako SDP i ljevica u Hrvatskoj mogu, trebaju i hoće preuzeti vlast nakon idućih izbora. Moj doprinos kojeg mogu dati Županiji, a sutra možda i Gradu Zagrebu, su međunarodni kontakti koje imam. Bilo mi je drago čuti da Županija ima sjajne i uspješne projekte. Već smo imali suradnju, Međunarodna organizacija poslovnih anđela se ovdje pojavila, a rezultati se i vide, te sam siguran da će međunarodna suradnja biti jedan od onih faktora koji će ovu županiju, ali i cijelu Republiku Hrvatsku, podići na viši gospodarski nivo – zaključio je Josipović. (Alen Brodar)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba