BRAVO! Općina Radoboj, koja je i inače u mnogočemu prva, dobila prvih šest električnih javnih bicikla

“Bit će postavljeni kod Muzeja i našeg Planinarskog doma na korištenje svim Radobojčanima i posjetiteljima”

Objavljeno: 10.11.2023. Metropolitan

U Radoboju je predstavljen projekt provedbe “Uvođenja sustava javnih bicikla” koji se sufinancira iz sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a sve preko Javnog poziva za poticanje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga. Time je ova zagorska općina dobila šest električnih bicikla kroz projekt čija je ukupna vrijednost 25.000 eura, a sufinancira se 60 posto iz spomenutog Fonda.

Zamjenik direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Mirko Budiša istaknuo je detalje projekta. 

– Zaista mi je drago što su sredstva došla u Općinu koja prepoznaje zelenu nit razvoja. Ovih šest bicikla će doprinijeti smanjenju prometa automobilima na fosilna goriva. Bit zelene tranzicije cijele Europske unije je da do 2050. godine Europa bude klimatski neutralni kontinent i zapravo ovakve male investicije koje su ‘točkaste’, ali su brojne, najbolje doprinose tom cilju. Općina Radoboj je povukla već gotovo pola milijuna eura što nisu mala sredstva s obzirom na veličinu općine, a to je najvećim dijelom uloženo u energetsku obnovu, nabavu opreme i u obnovljive izvore energije – kazao je Budiša koji je zatim izrazio radost daljnjoj suradnji. Uz to, pozvao je i druge općine neka se prijave jer Fond, kako kaže, ima raznovrsnu paletu.

Koliko ova investicija znači za malu općinu svjestan je njezin načelnik Anđelko Topolovec koji smatra kako su zajedno rasli s Fondom. Također, načelnik je ovom prilikom istaknuo kako je Radoboj bio u mnogočemu prva općina u Krapinsko – zagorskoj županiji.

– Jedina smo općina koja ima na krovovima svih svojih javnih zgrada postavljene solare, bili smo i prva općina koja je imala električni automobil u svojem vlasništvu, prva općina koja je imala brzu puniocu električnih vozila. S obzirom na naš status brdsko planinske općine, Fond nam sufinancira 60 posto od ukupno 25.000 eura. Bicikli su za javnu upotrebu, plan je imati dvije lokacije na kojima će biti postavljeni, kod Muzeja ‘Radboa’ i našeg Planinarskog doma – rekao je načelnik Topolovec dodajući kako će bicikli biti na korištenje Radobojčanima i turistima koji sve više dolaze u posjet Radoboju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba