NACIONALNI STOŽER OBJAVIO: UVODE SE NOVE MJERE ZA ŠEST PRIOBALNIH ŽUPANIJA TE GRAD SENJ I OPĆINU KARLOBAG

Zabranjuje se okupljanje više od 50 ljudi, do tisuću ako imaju COVID potvrde, okupljanje ne može trajati dulje od ponoći

Objavljeno: 23.07.2021. Metropolitan

U Hrvatskoj je danas 176 novih slučajeva zaraze koronavirusom i nema preminulih, objavio je na sjednici Nacionalnog stožera civilne zaštite ministar zdravstva Vili Beroš. Otkrio je i da je u Hrvatskoj cijepljeno 47,7 posto odraslog stanovništva, piše 24 sata.

Istaknuo je opasnost delta soja virusa.

– Podcjenjivanje epidemioloških mjera je put u crveno. Porast broja zaraženih još nije velik i sada još uvijek poštivanje mjera i cijepljenjem možemo suzbiti zarazu – poručio je Beroš.

Na delta soj osvrnula se i ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, Alemka Markotić.

– Oko 70 posto svih inficiranih u Europi su infekcije uzrokovane delta varijantom. Većinom je sad inficirana mlada populacija, koja putuje, aktivna je i posjećuje masovna okupljanja. To je nešto što je ovo ljeto definirano kao najveći rizik – rekla je Markotić.

Nacionalni stožer je obznanio da se uvode nove mjere za šest priobalnih županija te grad Senj i općinu Karlobag u Ličko – senjskoj županiji.

– Uvodi se zabrana okupljanja više od 50 ljudi, osim ako se radi o osobama s COVID potvrdama i to ne više od 1000 osoba te ako su lokalni i županijski stožeri dali suglasnost. Okupljanje ne može trajati dulje od ponoći – rekao je Božinović.

Mjere i COVID potvrde vrijede za svadbe na kojima je prisutno više od 15 ljudi. Ako se lokalni i županijski stožeri ne mogu dogovoriti oko neke mjere, sve se prosljeđuje Nacionalnom stožeru. Nove mjere vrijedit će do 15. kolovoza, a stupaju na snagu u ponedjeljak, 26. srpnja.

Najveći broj dozvoljenih gostiju u barovima je 1000 ljudi. Sajmovi i slični događaji održavat će se samo uz dopuštenje lokalnih i županijskih stožera te uz suglasnost Nacionalnog stožera.

Sportski događaji moći će se održavati samo ako svi prisutni imaju COVID potvrde. Organizatori događanja dužni su sedam dana prije poslati zahtjev lokalnom stožeru, koji ga onda prosljeđuje županijskom.

Iznimno će se dopuštati okupljanja više od 1000 ljudi, ali samo s posebnom dozvolom Nacionalnog stožera.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba