MUP PODSJEĆA

Vozači na automobilima od 1. travnja ne moraju paliti dnevna svjetla

Objavljeno: 31.03.2020. Ante Ferara

Temeljem odredbe članka 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama („NN“ 70/19), obavezno korištenje dnevnih ili kratkih svjetala danju, započelo je 01. studenog 2019. godine, a završava 31. ožujka 2020. godine. Ipak, podsjećamo da se svjetla moraju koristiti noću te u slučaju smanjene vidljivosti (magla, kiša, snijeg i sl.), kažu u ministarstvu unutarnjih poslava.

Napominju da je bez obzira na zakonske obveze vozilo s upaljenim svjetlima bolje vidljivo. Apeliraju na vozače da unatoč prestanku obaveze korištenja svjetala danju od 1. travnja, u slučaju smanjenje vidljivosti ipak upale svjetla kako bi bili uočljiviji u prometu. Vozači mopeda i motocikala moraju tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. U slučaju kršenja zakona kazna je 300 kuna.

Također, vozači bicikala od sumraka do svanuća te danju u slučaju smanjene vidljivostimoraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla.U slučaju kršenja zakona kazna je 500 kuna.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba