VIDEO: Po prvi put u Hrvatskoj risu su rekonstruirali slomljene očnjake

Objavljeno: 07.04.2020. Ante Ferara

Sretni smo kad svoje znanje i iskustvo možemo ugraditi u spašavanje neke životinje koja će nakon oporavka život nastaviti u divljini. Posebno smo ponosni kad je riječ o ugroženoj životinjskoj vrsti poput risa, kazao je ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba Damir Skok.

Risovicu Martinu su kraj Zagorja kod Ogulina početkom studenoga prošle godine uočilo nekoliko mještana. Nije uobičajeno da risovi prilaze nasiljima pa je obaviješten Interventni tim za vuka i risa pri Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. Oni su uputili lovce iz lovačkog društva “Srnjak” Zagorje da prate kretanje risa i dojave njegovu lokaciju članu Interventnog tima Vedranu Slijepčeviću.

– Uočili smo lokaciju na koju ris dolazi, te nakon cjelodnevnog hvatanja uspješno obavili zadatak. Životinja je bila vrlo izgladnjela i trebala je hitnu pomoć ljudi. Utvrđeno je da se radi o ženskom mladunčetu u dobi oko šest mjeseci i mase šest kilograma – kazao je Vedran Slijepčević.

Prevezli je u Risnjak

Odmah su je prebacili u posebnu nastambu u Nacionalnom parku Risnjak. U koordinaciji Ministarstva zaštite okoliša i energetike o Martini su se nekoliko mjeseci predano brinuli djelatnici Nacionalnog parka Risnjak uz stručnu podršku Zoološkog vrta grada Zagreba i stručnjaka za velike zvijeri.

Početkom veljače procijenjeno je da se risovica može vratiti u prirodu, pa su je uspavali i krenuli detaljno pregledavati. Odlično se oporavila, ali gornji su joj očnjaci bili slomljeni. Ti očnjaci su im neophodni za lov. Sa slomljenim očnjacima risovi su u prirodi osuđeni na smrt od gladi. Martina je dovezena u Kliniku za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Osmislili plan liječenja

Nakon temeljitog stomatološkog pregleda osmišljen je plan liječenja. Po prvi je put u Hrvatskoj na risu izveden zahvat čišćenja i ispune zubnih kanala te ojačanja i rekonstrukcije očnjaka. Složeni zahvat trajao je gotovo deset sati, a iza njega je požrtvovno stajao kirurško-stomatološki tim Mirta Vučković dr. med. vet. i Andro Stipetić dr. dent. med. Potreban stomatološki materijal i instrumentarij te plan terapije osigurala im je Ordinacija dentalne medicine Stipetić.

Od zahvata se Martina brzo oporavila u svojoj nastambi i prije tri je tjedna puštena u prirodu. Zahvaljujući telemetrijskoj ogrlici istraživači kontinuirano prate njezino kretanje, prehranu i zdravlje. Prema posljednjim podacima s ogrlice, Martina posljednjih dana boravi u Sloveniji, a o tome su odmah obaviješteni i slovenski istraživači risova s kojima naši istraživači usko surađuju.U Hrvatskoj živi između 40 i 60 risova i svaka je jedinka dragocjena. Kako bi se ojačala njihova populacija, u sklopu projekta LIFE Lynx doseljavaju se nove jedinke iz Slovačke i Rumunjske.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter