Izloženo je oko 70 radova koji su nastali u raznim crtačkim, slikarskim i kiparskim tehnikama

VARAŽDIN: Prigodnom izložbom obilježen Međunarodni dan darovitih učenika

Objavljeno: 21.03.2024. Metropolitan

Povodom Međunarodnog dana darovitih učenika, u Centru za posjetitelje Županijske palače u Varaždinu otvorena je prigodna izložba polaznika Centra izvrsnosti za likovnu umjetnost Varaždinske županije, pa će tako do 26. ožujka zainteresirani građani moći razgledati oko sedamdeset radova koji su nastali u raznim crtačkim i slikarskim tehnikama, kiparskim tehnikama, plastičnom oblikovanju (modeliranju) te osnovnim tehnikama grafičkog i modnog dizajna.

Centar izvrsnosti za likovnu umjetnost je mjesto rada s darovitim učenicima osnovnih i srednjih škola koji pokazuju sklonost likovnoj kulturi, crtanju, ilustriranju, konstruiranju, plastičnom oblikovanju i dizajnu te multimediji, a smješten je u Srednjoj strukovnoj školi u Varaždinu. Svečanost otvorenja izložbe bila je prigoda da se okupe autori radova, njihovi roditelji, mentori, ravnatelji škola, ali i mnogobrojni građani.

U županiji je vrlo živahno

Izložbu je otvorio župan Varaždinske županije Anđelko Stričak pohvalivši rad Centra te uspjehe koji se tamo postižu.

– Paralelno s otvorenjem ove izložbe u našoj Glazbenoj školi održava se prigodni koncert povodom obilježavanja mjeseca Frankofonije tako da možemo reći da imamo dvije lijepe kulturne manifestacije. Inače je ovih dana u Varaždinskoj županiji vrlo živahno, početkom tjedna smo u Osnovnoj školi Tužno promovirali naše poljoprivredno-prehrambene proizvode, održali smo znanstveni skup posvećen Špilji Vindija koja ove godine obilježava šezdeset godina od njene zaštite. Tim povodom je i naša Javna ustanova ‘Priroda Varaždinske županije’ raspisala prigodni natječaj pa pozivam mlade kreativce da se jave na njega i pokažu na koji način vide i vrednuju taj lokalitet – rekao je Stričak.

– Potpisali smo i ugovor o obnovi ‘Minerve’ u Varaždinskim Toplicama, ugostili smo i veleposlanika Republike Litve koji je ponudio suradnju na Erasmus projektima, a obilježavanje Međunarodnog dana darovitih učenika nastavljamo s otvorenjem Praktikuma za vozače motornog vozila u Strojarskoj i prometnoj školi. Sve te aktivnosti imaju samo jedan cilj, a to je da našim učenicima damo što više znanja, iskustva i da na taj način razvijamo njihove talente kako bi bili sposobni odgovarati svim životnim izazovima. Osim što je Varaždinska županija osnivač četrnaest Centara izvrsnosti i pet Centara u strukovnim zanimanjima, imamo i dva Centra kompetentnosti, iz zdravstva je otvoren prošle godine, a otvorenje Centra kompetentnosti iz poljoprivrede predviđeno je u rujnu ove godine. Središte svega navedenoga, ali i mjesto gdje će se okupljati stručnjaci, mentori, nastavnici i polaznici koji će razvijati svoje talente bit će u dvorcu Šaulovec. Želim pohvaliti učenike, odnosno autore svih izloženih radova jer su uložili puno truda te su pokazali koliko dobro razumiju današnji svijet i čestitam im na tome – poručio je Stričak.

Dodatna vrijednost

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek također je pohvalio učenike i njihove mentore naglasivši pritom kako se ove godine obilježava sedamnaest godina od početka rada Centara izvrsnosti.

– Centar izvrsnosti za likovnu umjetnosti daje dodatnu vrijednost svim našim programima. Moram ovom prilikom istaknuti kako je Varaždinska županija u ovoj proračunskoj godini uložila 950.000 eura u rad Centara izvrsnosti i možemo reći kako su to zaista ozbiljna sredstva i za puno bogatija vremena i za puno bogatije sredine nego što je naša Županija. No, Varaždinska županija ima snagu da osigura ta financijska sredstva, a ta ulaganja su nam vraćena vrhunskim rezultatima koje postižu učenici i njihovi mentori na domaćim i međunarodnim natjecanjima – istaknuo je pročelnik Huđek.

Voditeljica Centra izvrsnosti za likovnu umjetnost Nikolina Vlahek Canjuga izrazila je zadovoljstvo što se ova izložba održava u Centru za posjetitelje Varaždinske županije, odnosno u samom središtu Grada Varaždina.

– Ovom izložbom se obilježava završetak rada Centra u ovoj školskoj godini. Izloženo je malo više od sedamdeset radova. Svaki od naših polaznika, odnosno učenika je darovito i talentirano dijete na području likovne umjetnosti i tako im pristupamo. Naši polaznici nemaju prilike toliko se natjecati na natjecanjima, jer mi nismo STEM područje pa nismo kompetitivni, ali zato su nam ovakve izložbe prilika da pokažu svoja znanja, kreativu i umijeće. U Centru se s učenicima radi na jedan individualan način, a s njima rade vrhunski mentori i pedagozi. Polaznici nastavljači u višim razredima osnovnih škola i srednjoškolci rade na kompleksnijim istraživačkim zadacima gdje primjenjuju svoje vještine u području likovne umjetnosti i dizajna kao i na razvijanju poduzetničke ideje kroz suradnju s Centrom izvrsnosti za poduzetništvo. Učenici također stvaraju likovne radove u različitim područjima vizualnih umjetnosti kao što su oblikovanje plakata, tipografija, fotografija i ilustracija – rekla je Vlahek Canjuga naznačivši kako se dio rada izvodi i kao terenska nastava u suradnji s Gradskim muzejom Varaždin.

Svečanost otvorenja su svojim nastupom upotpunili i učenici Glazbene škole Varaždin, kao i polaznici Centra izvrsnosti za hrvatski jezik.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba