PRIKAZALI LAŽNA FINANCIJSKA IZVJEŠTAVANJA

UZELI 4,5 MIL. KUNA: Unatoč zabrani Vlade predsjednik i članovi Uprave banke u Jurišićevoj isplatili si bonuse

Objavljeno: 05.08.2020. Ante Ferara

Zagrebačka policija dovršila je kriminalističko istraživanje nad četiri osobe (55, 60, 52 i 47) zbog sumnje da su počinili kazneno djelo “Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju” te nad ženom (49) zbog sumnje da je počinila kazneno djelo “Zlouporaba u gospodarskom poslovanju” pomaganjem.

Sumnja se da su od siječnja 2010. do kolovoza 2014. godine kao odgovorne osobe banke sa sjedištem u Jurišićevoj ulici u Zagrebu bez znanja Nadzornog odbora i bez pisanih odluka Uprave isplatili sebi, kao predsjedniku i članicama Uprave, bonuse. To su radili na način da su to prikrili isplatom bonusa u ukupnoj masi plaća za zaposlenike tako da isplate bonusa nisu bile vidljive u godišnjim financijskim izvještajima, a koje je bankarska ustanova dostavljala Nadzornom odboru i regulatornim agencijama. 

Bonusi su isplaćeni na temelju financijskih rezultata poslovanja za koje su osumnjičeni znali da nisu vjerodostojni, što je i utvrđeno provedenim nadzorima u kojima su pronađene značajne nepravilnosti u prikazivanju godišnjih financijskih rezultata. Na opisani su način stekli protupravnu imovinsku korist od 4,5 milijuna kuna, dok su istovremeno oštetili banku za iznos od 11,5 milijuna kuna na ime plaćenih poreza i doprinosa.

Naime, od srpnja 2009. godine do travnja 2012. godine na snazi je bila Odluka Vlade RH o zabrani isplate bonusa članovima uprava trgovačkih društva u pretežitom vlasništvu Republike Hrvatske te su bili i ograničeni iznosi plaća članovima Uprave.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja kaznena je prijava podnijeta Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba