Velika akcija spašavanja žabica u Zagorju!

Uz cestu Začretje – Zabok postavljena ograda koja onemogućuje žabama prelazak preko ceste, već ih usmjerava prema ispustu ispod ceste

Objavljeno: 06.03.2021. Metropolitan

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko – zagorske županije “Zagorje zeleno“ tijekom ožujka provodi aktivnost sanacije crne točke za vodozemce u Štrucljevu, na županijskoj cesti Sveti Križ Začretje – Zabok.

Uz rub ceste postavljena je mobilna ograda dužine 350 metara koja bi trebala spriječiti prelazak žaba preko ceste i usmjeriti ih prema ispustu ispod ceste, tako da one sigurno stignu do obližnjeg jezera i prema kantama koje su ukopane u zemlju. Djelatnici Ustanove i volonteri svakog će dana tijekom ožujka obilaziti lokaciju i prenašati žabe preko ceste. Nakon završetka migracije, ograda će biti uklonjena. Također, na tom području postavljen je prometni znak “Žabe na cesti“, u suradnji sa Županijskom upravom za ceste.

– Ovom aktivnosti želimo pridonijeti očuvanju populacija vodozemaca, kako bi oni mogli normalno obavljati  svoje  životne funkcije koje doprinose očuvanju ravnoteže u prirodi, budući da veliki broj žaba strada na prometnicama. Vodozemci imaju veliku ulogu u kontroliranju brojnosti raznih kukaca, poput komaraca, te su važna karika koja povezuje hranidbene lance u vodi i na kopnu. Osim toga, osobito su osjetljivi na onečišćenja, što je jedna od karakteristika koje ih čine dobrim bioindikatorima te se često se koriste za monitoring tj. sustavna promatranja okoliša – pojašnjavaju iz Javne ustanove. Sve udruge i pojedinci koji bi željeli volontirati u ovoj aktivnosti, mogu se javiti na e-mail [email protected] ili na broj telefona 049/315 060.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba