POSTUPAK POKRENULO DVOJE SUDACA

Ustavni sud ispituje je li Nacionalni stožer izišao izvan svojih nadležnosti

Objavljeno: 29.06.2020. Ante Ferara

Ustavni sud Republike Hrvatske pokrenuo je postupak ocjene ustavnosti zakonskih izmjena te odluka koje je donosio Stožer civilne zaštite tijekom koronakrize.

Ustavni ispituje usklađenost s Ustavom:

– Odluke o izmjenama i dopuni Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza RH;

– Ovlasti izdavanja rješenja o obveznoj samoizolaciji osoba za koje se sumnja da su mogle biti u kontaktu s osobom zaraženom SARS-CoV-2 virusom na teritoriju RH;

– Odluke o radnom vremenu i načinu rada djelatnosti trgovine za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19.

Pokretanje postupka iniciralo je dvoje sudaca Ustavnog suda. Inicijativa je pokrenuta početkom lipnja, kada je tjedno bilo manje od pet slučaja novooboljelih od koronavirusa. U inicijativi se predlaže da se ispita je li Stožer civilne zaštite svojim postupanjem izišao izvan svojih nadležnosti propisanih čl. 22a Zakona o sustavu civilne zaštite.

Ustavni je sud do 25. lipnja 2020. zaprimio ukupno 27 prijedloga za ocjenom ustavnosti, od čega 8 u vezi s ocjenom suglasnosti zakona s Ustavom, a 19 u vezi s ocjenom suglasnosti drugih propisa s Ustavom i zakonom.

– Na naprijed spomenutim predmetima intenzivno se radi (prikupljaju se potrebna očitovanja, mišljenja i podatci), a neki su predmeti već u visokom stupnju pripremljenosti za odlučivanje – kažu na sudi, a javlja N1.

Dodaju da će Ustavni sud, sukladno članku 33. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu RH, donijeti odluku o zahtjevu, prihvaćenom prijedlogu i ustavnoj tužbi u pravilu u roku od najviše godinu dana, s time da je riječ o instruktivnom roku.

Konačno, na Ustavnom sudu naglašavaju i “da se prema svojoj stabilnoj praksi Ustavni sud u predizborno vrijeme u pravilu suzdržava od donošenja odluka koje imaju političke posljedice”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba