Pojavili se lažni e-mailovi u ime MUP-a RH

UPOZORENJE: Ne javljate se na pozive s nepoznatih inozemnih brojeva i ne odgovarajte na sumnjive mailove!

Objavljeno: 08.04.2020. Alen Brodar

Služba kibernetičke sigurnosti Ravnateljstva policije zaprimila je nekoliko dojava zabrinutih građana koji su na svoje mobilne uređaje i adrese elektroničke pošte zaprimali poruke i pozive od nepoznatih osoba. Utvrđeno je da se radi o pokušajima internetskih prijevara tzv. “vishing” i “phishing”, uslijed kojih se počinitelji lažno predstavljaju u ime tvrtki ili drugih osoba. Koristeći trenutnu situaciju nastalu epidemijom koronavirusa COVID-19, građane pokušavaju zaplašiti ili privući lažnim izjavama kako bi od njih prikupili osobne podatke ili ih naveli da izvrše uplate na inozemne bankovne račune ili novčanike kriptovaluta.
Posebno je naglašeno da su se pojavile lažne poruke elektroničke pošte u ime MUP-a RH, s naslovom Mup Sharepoint Files, koje sadrže maliciozne poveznice dok izgled navedene lažne poruke možete vidjeti u nastavku:

Molimo građane da na navedene poruke ne odgovaraju te da se na pozive s nepoznatih inozemnih brojeva ne javljaju. Više informacija o “vishingu”, “phishingu” i različitim oblicima internetskih prijevara, kao i savjete o tome kako se zaštititi možete pronaći na OVOJ POVEZNICI , dok je informativni letak sa savjetima o internetskoj sigurnosti u svom domu dostupan OVDJE.

Najnovije po kategorijama

“Potencijal ovog područja je ogroman, unutrašnjost Hrvatske krije brojna bogatstva i zanimljivosti koje tek treba otkriti, a ja želim biti dio toga”

ŠTO NAM SE TO KRIJE ‘POD KUĆNIM PRAGOM’? DONOSIMO INTERVJU S BRITANSKIM ARHEOLOGOM SVJETSKOGA GLASA, MARKOM B. ROBERTSOM, KOJI SUDJELUJE U MEĐUNARODNOM ARHEOLOŠKOM PROJEKTU NA PODRUČJU RADOBOJA

“Potencijal ovog područja je ogroman, unutrašnjost Hrvatske krije brojna bogatstva i zanimljivosti koje tek treba otkriti, a ja želim biti dio toga”

Objavljeno: 03.09.2022. Metropolitan

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter