PREMIJER POTVRDIO: Od ponedjeljka Hrvatska ide u blago popuštanje mjera

Ugostitelji će moći prodavati kavu za van, otvaraju se teretane, fitness centri, kladionice, kasina i škole stranih jezika

Objavljeno: 11.02.2021. Ante Ferara

Kao što se najavljivalo, od 15. veljače Hrvatska ide u novo, blago, popuštanje mjera, potvrdio je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade. Ovo popuštanje omogućit će prodaju kave za van ugostiteljima, otvorit će se škole stranih jezika za djecu, teretane i fitness centri te kladionice i kasina.

– Imamo peti najveći dvotjedni pad broja preminulih, istovremeno smo u zimskim mjesecima i najavljen je val zahlađenja. Identificiran je britanski soj i mnoge zemlje ili produljuju ili postrožavaju mjere. Nakon početnih zastoja u isporukama cjepiva imamo naznake da će doći do ubrzanja isporuke Pfizera, AstraZenece i možemo očekivati veće količine do kraja ožujka. Dobili smo 150.000 doza do sada, a do kraja ožujka očekujemo više od 600.000 doza – rekao je Plenković i dodao:

– Razgovarali smo s Maticom umirovljenika i Sindikatom umirovljenika i HSU i želim u ime Vlade nakon konzultacija oko cjepiva AstraZenece poručiti da su sva tri cjepiva – Pfizerovo, Modernino i AstraZenecino 100 posto učinkoviti protiv najgoreg ishoda i učinkoviti protiv najtežih simptoma. Nema prepreka da sugrađani stariji od 65 ne bi trebali primiti cjepivo AstraZenece – rekao je Plenković i dodao da svi oni trebaju biti procijepljeni.

– Proteklih dana smo pratili razvoj situacije u Hrvatskoj, rekli smo da će referentni trenutak biti sredina veljače. Nakon analiza, održali smo Znanstveni savjet, smatramo da možemo donijeti nekoliko odluka koje su signal popuštanja, ali uz veliki oprez. Nema prestanka odgovornog ponašanja – rekao je Plenković i najavio četiri mjere koje će popustiti od 15 veljače.

– Prvo je da se ugostiteljima omogući prodavanje kave za van i na taj način omogućujemo njihovu poslovnu aktivnost, s tim da one mjere i naknade za veljaču vrijede za cijeli mjesec. Drugo je da se omogući otvaranje teretana i fitness centara uz poštovanje epidemioloških mjera, što je dobro za fizičku aktivnost i zdravlje građana u ovom okolnostima. Treće je da se omogući djeci održavanje i fizičke nastave u školama stranih jezika i četvrto da se omogući uz poštivanje epidemiološkog okvira otvaranje kladionica, automat klubova i kasina uz ograničenja koja se odnose na konzumaciju pića – rekao je premijer.

Najavio je i da će 1. ožujka biti vrijeme za sljedeću analizu učinka mjera te ćemo otprilike tada znati hoće li biti novih popuštanja.

– Nastavit ćemo pratiti dinamiku novozaraženih i funkcioniranje hrvatskog gospodarstva – zaključio je.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba