OBNOVA ZAGREBA NAKON POTRESA: Sastanak gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića i ravnatelja Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije Damira Vanđelića

”Učinit ćemo sve kako bismo ubrzali procedure prikupljanja dokumentacije za gradske ustanove i pomogli građanima”

Objavljeno: 19.06.2021. Metropolitan

Obnova Zagreba nakon potresa bila je tema održanog sastanka gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića i ravnatelja Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije Damira Vanđelića. Na sastanku, održanom u Gradskoj upravi, uz gradonačelnika, sudjelovali su i zamjenici gradonačelnika Luka Korlaet i Danijela Dolenec. 

-Partnerstvo Grada Zagreba, Fonda za obnovu i Republike Hrvatske osnova je uspjeha obnove grada. Iznimno smo zadovoljni današnjim prvim službenim sastankom s ravnateljem Fonda za obnovu, gospodinom Vanđelićem, s kojim smo zajednički mapirali najveće izazove u nastavku procesa obnove. Grad Zagreb učinit će sve da bude puno bolji partner u tom procesu nego što je bio u proteklih godinu i tri mjeseca od potresa. Sa svoje strane, učinit ćemo sve kako bismo ubrzali procedure prikupljanja dokumentacije za gradske ustanove i pomogli građanima da prikupe dokumentaciju potrebnu za podnošenje zahtjeva za obnovu, kako smo i najavili – kazao je u izjavi za medije gradonačelnik Tomašević.

Ravnatelj Fonda Vanđelić naglasio je kako očekuje dobru suradnju s gradonačelnikom s obzirom na zajednički interes, a to je što brža, kvalitetnija i transparentnija obnova.

-Na sastanku smo, gradonačelniku prezentirali stanje obnove, identificirali uska grla u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti te dali prijedloge za rješavanje tih problema. U početku smo imali problem sa slabom i sporom predajom zahtjeva građana za obnovu, sada se ti zahtjevi presporo obrađuju jer Ministarstvo treba dodatne ljude da bi se obrađivali tempom koji bi nas sve mogao zadovoljiti, što  je, koliko mi je poznato, u postupku rješavanja. Ukoliko se to ubrza, iduće usko grlo moglo bi biti u Fondu koji također nije ekipiran do kraja – naglasio je Vanđelić te napomenuo kako je predaja zahtjeva još uvijek problem u Gradu Zagrebu.

-Zahtjeve je predalo tek 20-ak posto vlasnika nekretnina koje su oštećene u potresu i vjerujemo da nam upravo tu Grad Zagreb može biti od pomoći – zaključio je Vanđelić te napomenuo kako bi rješenje moglo biti u mobilnim timovima koji bi građanima pomagali s predajom zahtjeva, poput onih koji su organizirani u Sisačko-moslavačkoj županiji.  Također je napomenuo kako bi Grad Zagreb, kao i ostale potresom pogođene jedinice lokalne samouprave, mogle pomoći i u ubrzavanju obrade zahtjeva posudbom stručnih zaposlenika Ministarstvu graditeljstva koje je trenutno preopterećeno zahtjevima građana.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter