UVIJEK TU ZA NAS, SASVIM BESPLATNO

U TJEDAN DANA: Više od 2000 volontera i nekoliko stotina djelatnika HCK-a obišlo više od 10.000 kućanstava

Objavljeno: 30.03.2020. Metropolitan

U samo tjedan dana više od 2000 volontera i nekoliko stotina djelatnika Hrvatskog Crvenog križa obišlo je više od 10.000 kućanstava. Riječ je o kućanstvima diljem Hrvatske u kojima žive stari, nemoćni, bolesni i osobe u samoizolaciji i kojima ekipe Crvenog križa idu u nabavu osnovnih namirnica i lijekova jer pripadaju rizičnim skupinama.

Trenutno Crveni križ ne dostavlja kuhane obroke, a spomenuta nabava odnosi se na ljude koji ne pripadaju socijalno ugroženim skupinama, nego samo trenutno zbog mjera Nacionalnog Kriznog stožera i epidemije koronavirusa ne smiju napuštati svoje domove.

Sigurnosna pravila

Prilikom obilaska takvih osoba, volonteri Crvenog križa poštuju sva sigurnosna pravila – svoj dolazak s korisnicima dogovaraju putem telefona te ih ponovno zovu kada dođu do njihovog doma, nose zaštitne maske i rukavice, drže razmak dva metra i eventualnu novčanu transakciju obavljaju uz pomoć vrećica kako ne bi došlo do zaraze. Za obavljanje ovih aktivnosti volonteri Crvenoga križa ne uzimaju novčanu naknadu.

U ovom trenutku najviše je aktivnosti na zagrebačkom području jer se građani suočavaju i s posljedicama potresa.

Psihosocijalna pomoć

Besplatni HCK telefon 0800 1188 otvoren je za pozive građana kojima treba otići u nabavu ili po lijekove, kao i za one kojima je potreban razgovor.

Naime, na telefon se javljaju educirani psiholozi i socijalni radnici koji u ovom izazovnom vremenu građanima pružaju psihosocijalnu podršku. Samo u tjedan dana obavljeno je nešto više od 200 poziva građana kojima je bila potreba psihosocijalna podrška.

Uz navedeno, društva Crvenoga križa svakodnevno obavljaju i svoje redovite djelatnosti koje se odnose na pomoć socijalno ugroženim građanima. Njima se dostavljaju paketi hrane i higijene te ostale potrepštine koje im mogu olakšati teške životne okolnosti. (jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba