POLICIJA APELIRA NA VOZAČE DA POŠTUJU PROMETNA PRAVILA: OVOG VIKENDA, ALI I SVE DO KRAJA GODINE, NASTAVIT ĆE S POJAČANIM NADZOROM PROMETA

U proteklih tjedan dana u Hrvatskoj je u pet prometnih nesreća poginulo šest osoba

Objavljeno: 06.08.2021. Metropolitan

U cilju veće sigurnosti prometa, policija poziva na pojačan oprez uz dosljedno poštivanje prometnih pravila i propisa.

Kako kažu, u proteklih tjedan dana u Hrvatskoj se dogodilo pet prometnih nesreća s poginulim osobama, u kojima je smrtno stradalo šest osoba. Smrtno je stradao jedan mladi putnik u osobnom automobilu iz kojeg je ispao prilikom prevrtanja vozila jer nije bio vezan sigurnosnim pojasom. Smrtno su stradala i dva vozača bicikla, od kojih jedan u noćnim uvjetima prometovanja nije nosio reflektirajući prsluk, odjeću ili drugu reflektirajuću oznaku niti je bicikl imao svjetlo. Također je smrtno stradao jedan pješak koji je neoprezno i nepropisno prelazio kolnik ne koristeći pješački prijelaz te dvije putnice u vozilu hitne medicinske pomoći.  

U sedam mjeseci 2021. godine u prometnim nesrećama smrtno je stradalo 166 osoba, što je 14 osoba ili 9,2 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine (152 poginule osobe).

Dominantan razlog smrtnog stradavanja u prometnim nesrećama su upravljanje vozilom nepropisnom, znatno većom brzinom od dopuštene, kao i kretanje brzinom neprimjerenom uvjetima na kolniku (zavoj, smanjena vidljivost, noć.), dok se prema vrstama nesreća radilo o slijetanju s kolnika, naletu na pješaka i bicikliste kao i nepropisnom i krajnje neopreznom isključivanju iz prometa prilikom čega su smrtno stradale čak dvije osobe. 

– Jedan dio nesreća sa smrtnim stradavanjem skrivile su mlade osobe te bismo poseban apel uputili i roditeljima takvih osoba, odnosno da im se ne omogućava dostupnost upravljanja vozilom dok takva mlada osoba nije položila vozački ispit. Također da im ne omogućavaju upravljanje vozilom ukoliko imaju saznanja da je mlada osoba konzumirala alkoholna pića. Naposljetku da mladoj osobi, prije povjeravanja vlastitog vozila na upravljanje, temeljem svog životnog i prometnog iskustva ukažu na sigurno, ali i odgovorno sudjelovanje u prometu – kažu iz policije, najavljuju pojačani nadzor u prometu i tijekom ovog vikenda.

– Kako smo već ranije najavili, policija će i ovog vikenda, ali i kontinuirano do kraja godine nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. “četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima. U poduzimanje aktivnosti biti će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.
Ne zaboravite: vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu, zbog čega za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog ne može biti opravdan – upozorava policija.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba