GREŠKA U DISTRIBUCIJI: ŽUPAN KOLAR OTKRIO ZAŠTO SU NEKI ZAGORSKI UČENICI DOBILI MASKE NEPRIKLADNE VELIČINE TE SE ISPRIČAO RODITELJIMA I RAVNATELJIMA

“U desetak osnovnih škola otišle su krive maske, odnosno, one namijenjene profesorima i srednjoškolcima, a ne djeci nižih razreda”

Objavljeno: 08.09.2020. Ante Ferara

Nezadovoljni roditelji proteklih su dana na društvenim mrežama objavljivali fotografije maski neprikladne veličine koje su podijeljene njihovoj djeci u nekim zagorskim osnovnim školama kao zaštita od širenja epidemije COVID-a 19.

FOTO: Facebook / Policija zaustavlja KZŽ

Sve je kulminiralo danas, kada je ta priča dospjela i u neke medije, u kojima je prozvana Krapinsko – zagorska županija, a koja je, kao osnivač škola, bila zadužena za nabavu spomenutih maski.
Župan Željko Kolar stoga je sazvao press konferenciju ispred zgrade Županije u Krapini, kako bi zbunjenim roditeljima, ali i čitavoj javnosti, otkrio što se zapravo dogodilo.

Kirurške maske

– Pripremajući se za novu školsku godinu, već smo prije nabavili 100 tisuća kirurških maski, a onda je 27. kolovoza stigla preporuka da bi bilo dobro da se pripreme platnene maske i da će to biti obaveza županija kao osnivača škola. Krenuli smo u postupak nabave i prvo smo kontaktirali proizvođače, a za to kao dokaz imamo i mailove i kontakte, da bismo utvrdili možemo li direktno od njih nabaviti određenu količinu maski koja nam je potrebna. Donijeli smo odluku da ćemo za početak svakom učeniku dati po dvije maske, jednu na početku, jednu na kraju tjedna za idući tjedan, jer se maske mogu prati. Tražili smo od Nacionalnog stožera i Ministarstva zdravstva da nam kažu koliko se puta te maske mogu prati, a da bi i dalje bile sigurne, s time da, prema preporukama, za niže razrede osnovne škole, dakle, za učenike od prvog do četvrtog razreda, nismo niti bili dužni dijeliti maske. No, s obzirom na to da smo smatrali da bi, pogotovo za onu djecu koja putuju javnim prijevozom, bilo dobro da osiguramo maske, odlučili smo ih podijeliti svima – kazao je župan Kolar, koji je sa sobom na pressicu donio i pokazao tri veličine maski koje su naručene – jedna za učenike od prvog do četvrtog razreda, jedna za učenike od četvrtog do osmog razreda i jedna veličina za profesore, nastavnike i srednjoškolce.

– Također smo za svaku školu naručili i po jednu kiruršku masku za svakog učenika, tako da u slučaju da učenik zaboravi masku, svejedno može ući u školu. Naručili smo i vizir za svakog profesora i pomoćnika u nastavi te smo njih 800 podijelili u petak jer smo se za to pripremali već tijekom ljeta. Još smo za svaku školu pripremili dezinfekcijska sredstva za ruke te za čišćenje podova i drugih površina. Nažalost, prilikom distribucije dogodila se greška, pa su u desetak osnovnih škola otišle krive maske. U 20 osnovnih škola i njihove područne škole, a imamo ih 53, su se ravnatelji očitovali oko veličina maski i nisu imali nikakvih primjedbi. U svih devet srednjih škola nije bilo nikakvih primjedbi, ali nažalost u desetak osnovnih škola, odnosno, u pet djelomično, bilo je primjedbi. Neki ravnatelji stoga su donijeli odluku, s obzirom na to da se ne treba, po preporukama, učenicima nižih razreda niti dijeliti maske, da im one neće biti podijeljene, već su te veće maske podijelili starijim učenicima, o čemu su obavijestili i nas, a mi smo odmah reagirali i dostavili druge maske – istaknuo je Kolar te se ispričao.

Nijedan propust

– Moja isprika zbog toga što sam ja trebao provjeriti je li distribucija provedena na pravi način. Ispričavam se svim roditeljima čija su djeca dobila maske neprikladne veličine, kao i ravnateljicama i ravnateljima koje smo doveli u nezgodnu poziciju. Žao mi je što se to dogodilo, ispravili smo to tijekom dana, i zadnje škole će sutra prije početka nastave dobiti prikladne maske, no, najvažnije od svega jest da nismo napravili nijedan propust vezano uz epidemiološke upute – rekao je, podsjetivši i da su organizirali prijevoz za sve osnovne i područne škole, a 11 škola koje su do sada radile u jednoj smjeni, morali su reorganizirati za rad u dvije smjene.
Dodaje i kako je od nastavnika i ravnatelja doznao kako do sada nije bilo nikakvih problema vezano uz prijevoz.
Kolar je kazao i kako je i sam isprobao sporne maske te kako je sasvim jasno da su one za nastavnike, profesore, pomoćno tehničko osoblje i za srednjoškolce sasvim prikladne veličine.
Inače, Krapinsko – zagorska županija je za nabavu 33 tisuće platnenih maski od triju različitih dobavljača potrošila 196.416 kuna, a za 100 tisuća kirurških maski 122.500 kuna. (jj, lb)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba