“Možda će se samoizolacija morati primijeniti na sve ljude“

U 24 SATA 78 NOVOOBOLJELIH: U RH 206 zaraženih koronavirusom

Objavljeno: 21.03.2020. Metropolitan

U Hrvatskoj je 206 ljudi pozitivno na koronavirus, što je, dakle, čak 78 novooboljelih u 24 sata.

– Krivulja nam je brzo krenula uzlaznom putanjom i koliko će to biti strmo, ovisi o našem ponašanju – rekao je Krunoslav Capak na press konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da još uvijek postoje građani koji ne poštuju preporuke o samoizolaciji i okupljanju na javnim mjestima, dodavši kako je poželjno boraviti vani, ali nije poželjno biti u kontaktu, već je nužno držati razmak od dva metra.

Nužno distanciranje

– S vremenom će se pokazati da je u Hrvatskoj rizik od prijenosa bolesti visok, i zbog toga je nužno distanciranje i smanjenje kontakata. U javnosti i privatno, u otvorenom i zatvorenom prostoru. Možda će se samoizolacija morati primijeniti na sve ljude – istaknuto je na press konferenciji.

Alemka Markotić otkrila je kako nema novih bolesnika na respiratoru, ali ima novih kandidata. – Svi koji imaju blaže oblike, neka ostanu upućeni na svoje domove zdravlja. Ne stignu se svi na zaraznoj pregledati. Iz drugih bolnica trebaju doći uz najavu – kazala je Markotić.

Podsjetimo, ranije danas Nacionalni stožer je donio odluku o privremenoj obustavi javnog prometa. Odluka na snagu stupa sutra i odnosi se na javni linijski prijevoz putnika u unutarnjem cestovnom prometu, izuzev autotaksi prijevoza.

Samo otočani

Ukida se javni linijski prijevoz putnika u međunarodnom cestovnom prometu, javni prijevoz osoba u željezničkom prometu, tramvajski i drugi javnogradski promet te sve ostale vrste javnog prijevoza (žičare, uspinjače i dr.). Privremeno se zatvaraju svi željeznički i autobusni kolodvori. Stožer je donio i odluku o ograničavanju javnog prijevoza putnika, tereta i vozila prema otocima. Na otoke će tako od danas moći samo otočani, piše Dnevnik.hr.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba