VRAĆA SE U PUNOM SJAJU I U NOVOM TERMINU: Predstavljen bogat program 14. GFUK-a, koji počinje 18. lipnja - doznajte što vas sve očekuje!

TRI ŽUPANIJE, 17 DANA I ČAK 32 PREDSTAVE: U Krapini stižu “Gruntovčani”, “Hotel Zagorje”, “Brat bratu” i hit komedija “Šund naš svagdašnji”

Objavljeno: 08.06.2021. Metropolitan

– Ovogodišnji 14. po redu Glumački festival u Krapini počinje 18. lipnja u Festivalskoj dvorani, s komedijom kolege Roberta Krajinovića “Šund naš svagdašnji“, u produkciji Adam Scene iz Zagreba – najavio je na press konferenciji predsjednik Kulturne udruge GFUK Adam Končić, predstavivši i ostale predstave koje će gostovati u Zagorju.

– Sljedeći dan, 19. lipnja, igra predstava čije se gostovanje već neko vrijeme najavljuje u Krapini – to su “Gruntovčani“ Mladena Kesnera, Satiričkog kazališta “Kerempuh” iz Zagreba. Sedam dana kasnije, 26. lipnja, Zagrebačko kazalište “Komedija” dolazi s predstavom “Brat bratu“ Rea i Michaela Coonea, s kojom je trebalo gostovati na prošlogodišnjem izdanju. Anica Tomić i Jelena Kovačić napravile su obradu romana Ivane Bodružić i nastala je predstava “Hotel Zagorje“ Dramskog kazališta Gavella iz Zagreba, koje stiže 3. srpnja. To su četiri predstave koje će igrati kroz tri vikenda u Krapini, uz popratne programe. U subotu, 3. srpnja, imamo subotu ispunjenu događanjima, pa će tu biti i književna večer od 18 sati u atriju Galerije grada Krapine, uz druženje s domaćim književnikom rodom iz Krapine, Ivanom Hercegom. Kao glazbeni gosti sudjelovat će Barbara Suhodolčan i Oliver Belošević, a moderatorica ovog susreta je Elvira Belošević. Također, uoči predstave “Hotel Zagorje“ nastupit će ponajbolji par Plesnog centra Zagreb by Nicolas – najavio je Končić.
Redatelj Robert Krajinović je rekao da mu je veliko zadovoljstvo što Festival otvara upravo njegova predstava “Šund naš svagdašnji”.

– Radi se o komediji s elementima političke farse koju zapravo svakodnevno živimo, govori o šundu i kiču na televiziji i senzacionalističkom pristupu, o ljudima koji nas bez znanja i zvanja bombardiraju svojim svakodnevnim pojavljivanjima na televizijama. U predstavi ima puno pjevanja i plesa, publika jako lijepo reagira, puno je smijeha, pa vjerujem da će tako biti i u Krapini. Želim dug i plodonosan život ovom festivalu i nadalje te zahvaljujem Adamu, kao neumornom kulturnom djelatniku koji na najbolji mogući način promiče kulturu i kazalište, ne samo u Zagorju, već i u čitavoj Hrvatskoj. Stoga sve pozivam da 18. lipnja dođu na premijeru naše predstave i otvorenje i da se unatoč ovim ‘šugavim’ vremenima i propisanim distancama, počnemo družiti na najbolji mogući način, kroz kulturu i umjetnost – poručio je Krajinović.

“Ponos Hrvatske”

Končić je otkrio i da će u sklopu Glumačkog festivala po Zagorju također igrati četiri naslova – “Huligan”, monodrama sa zagorskim glumcem Matijom Šakoronjom, “I živjele su sretno” Gradskog kazališta Velika Gorica, “Dekorater”, predstava u kojoj igraju poznata glumačka imena Ksenija Pajić i Goran Grgić te hit komedija “Šund naš svagdašnji”.

– Posebno nam je drago što su ove godine s nama po prvi puta Muzeji Hrvatskog Zagorja, koji sudjeluju u suorganizaciji predstava u Kumrovcu, Gornjoj Stubici, Velikom Taboru i Klanjcu. Naš festival je po prvi puta smješten u ovo predljetno i ljetno vrijeme. Krenut ćemo 18. lipnja, a završiti 4. srpnja. Posebno mi je drago što nastavljamo suradnju s Hrvatskim kulturnim društvom iz Gradišća, pa ćemo drugu godinu zaredom imati dva gostovanja, 24. i 25. lipnja, u mjestima gdje su Hrvati većinsko stanovništvo. Za njih će igrati predstava “Šund naš svagdašnji biti“. Zahvalio bih Ministarstvu kulture Republike Hrvatske koje je imalo sluha da nas podrži – istaknuo je Končić, pa zahvalio i Gradu Krapini i Krapinsko – zagorskoj županiji što ih financijski podupiru.

– Vjerujte, ovo je ponos Hrvatske, ne samo Hrvatskog zagorja jer se radi o festivalu koji u 17 dana daje 32 predstave, što nijedan glumački festival u Hrvatskoj ne daje unutar jedne regije. Drago mi je da što ovaj festival u svom 14. izdanju vraća svoj sjaj koji je imao u 12. izdanju, dok smo 13. izdanje uspjeli nekako producirati s mnogo manjim brojem predstava i posjetitelja. Brojke govore sve, posebno nam je drago zbog 26 gradova i općina diljem Hrvatskog zagorja. Tu su Krapinsko – zagorska i Zagrebačka županija te dio Varaždinske županije – rekao je Končić.
Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Krapina Grozdana Pavlović rekla je da joj je drago što napokon u Krapini mogu ugostiti predstave.

– Još ćemo, doduše, uvijek držati distancu i nositi maske, no vjerujem da ćemo i tako uživati u predstavama u okviru GFUK-a. Ulaznice su već tjedan dana u prodaji preko portala www.ulaznice.hr. Uspjeli smo potaknuti publiku da zbog epidemiološke situacije ulaznice kupuje online, no danas od 13 sati započinjemo i s prodajom ulaznica na blagajni ispred Festivalske dvorane te ovim putem pozivam zainteresirane da ne čekaju zadnji dan, kako bi se izbjegle nepotrebne gužve. Mogu za kraj samo poručiti, vidimo se na predstavama – istaknula je Pavlović.
Direktorica krapinske Turističke zajednice Nedjeljka Vodolšak kazala je da će sva događanja tijekom “Ljeta u Krapini”, pa tako i GFUK, pratiti bogata ugostiteljska ponuda te je pozvala sve koji dođu u Krapinu, da ne propuste posjetiti i ostale gradske znamenitosti.

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović istaknuo je da je, uz sve nadaleko i naširoko poznate krapinske manifestacije, i GFUK je postao prepoznat, ne samo u okruženju, već i puno šire.

Buđenje iz sna

– U svakom slučaju, posebno mi je drago što smo se počeli buditi iz ‘zimskog sna’, kada smo se svi morali, ne našom željom, zatvoriti. Vidi se po događanjima koje smo već imali u gradu, da ljudima nedostaje kulturnih događanja, koncerata, predstava i druženja. Drago mi je što će ovo izdanje GFUK-a, iako nije u svom tradicionalnom terminu nakon Uskrsa, biti dodatni impuls da svi dođu u Krapinu. Vjerujem da će i ova dvorana, koja će, doduše, morati biti malo manje popunjena od svog punog kapaciteta, biti ispunjena koliko god će to biti moguće. Drago mi je da se ova priča oko GFUK-a razvija i širi, ali i da se zna da je njegova jezgra ovdje u Krapini i da je iz Krapine sve krenulo – rekao je Gregurović.
Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar istaknuo je da novi termin koji se zbog korone nametnuo sam po sebi, zapravo daje mogućnost da u dobrom dijelu jedinica lokalne samouprave rade predstave na otvorenom, što će omogućiti još većem broju ljudi da u njima uživaju.

– Vjerujem će nam vrijeme to omogućiti. Najavljene predstave su sjajne, pozivamo sve da na vrijeme osiguraju svoje ulaznice i da poprate festival, koji je sad već i međunarodnog karaktera. Razgovarajući s prijateljima koji su izvan Krapinsko – zagorske županije, dijela Zagrebačke i Varaždinske županije, samo je pitanje vremena kada će doći zahtjevi i iz drugih dijelova Hrvatske da se ovaj festival nekom gostujućom predstavom proširi i kod njih. Čestitka na organizaciji, hvala svim glumcima i kazalištima koji su se odazvali, sve nas u Krapini i diljem Zagorja očekuju sjajne predstave – zaključio je župan Kolar. (ab, jj, vc)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba