Njegov grob i dalje je bez spomenika

TRI GODINE BEZ MIKIJA: Na današnji dan 2021. umro je Milan Bandić

Objavljeno: 28.02.2024. Metropolitan

Bivši gradonačelnik Zagreba Milan Bandić preminuo je na današnji dan prije tri godine, a njegov grob i dalje je bez spomenika.

Bandić je rođen 1955. u zaseoku Bandića Brig u općini Grude. Nakon srednje i osnovne škole u Grudama otišao je studirati u Zagreb. Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti. Uz studij je i radio na istovaru šećera i ugljena te žbukanju pročelja gradskih zgrada. Nakon fakulteta je odslužio vojni rok i zaposlio se u zagrebačkom Ledu. Tamo je radio do 1983. kada se kao stručno-politički radnik zaposlio u Općinskom komitetu Saveza komunista Hrvatske Peščenica.

Njegova politička karijera pokrenula se 1993. kad je postao tajnik gradske organizacije SDP-a, a dvije godine kasnije postao je zastupnik u Gradskoj skupštini. Predsjednik zagrebačkog SDP-a postao je 1997., a bio je i član u Glavnom odboru stranke, prenose 24sata.

Zagrepčani su ga birali šest puta za gradonačelnika

Za gradonačelnika Zagreba prvi je put izabran na izvanrednim izborima 2000. godine. Unatoč aferi nakon što je pokušao podmititi policajca koji ga je uhvatio kako vozi pod utjecajem alkohola, 2005. i 2009. ponovno je izabran za gradonačelnika. Do objave kandidature za predsjednika Hrvatske, 5. studenog 2009., bio je član SDP-a, a tada je automatski izbačen iz stranke. Na parlamentarnim izborima 2011. kandidirao se s neovisnom listom naziva ‘Stijena’.

Za gradonačelnika je peti put izabran 2013. godine, a njegova je lista, pojedinačno gledajući, osvojila najviše mandata u Gradskoj skupštini. Stranka Milan Bandić 365 – Stranka rada i solidarnosti osnovana je 2015., a kao član iste stranke je 2017. opet izabran za gradonačelnika. Stranka je ujedno osvojila i najviše mandata u Skupštini.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba