REAKCIJE NA DONOŽENJE ZAKONA U SABORU

TOMAŠEVIĆ: “Tražili smo poseban zakon o obnovi Zagreba i izborili ga”. PETEK: “Oporba nije smjela zaigrati igru HDZ-a”

Objavljeno: 12.09.2020. Ante Ferara

Sabor je u petak napokon donio Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom u Zagrebu, Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji. Od 138 prisutnih zastupnika i zastupnica, za Zakon je glasovalo njih 124, suzdržanih je bilo deset, a protiv četvero.

– Tražili smo poseban zakon o obnovi Zagreba i izborili ga. Tražili smo izvanrednu sjednicu Sabora kako bi se Zakon usvojio što brže i izborili je iako bi najbolje bilo da se nije išlo na ranije izbore i da je Zakon usvojen u lipnju. Tražili smo približno financijski okvir za konstrukcijsku obnovu 60-20-20 i izborili ga u prvom prijedlogu Zakona. Tražili smo socijalne kriterije za ovih 20% koje plaćaju građani i izborili ih u drugom prijedlogu Zakona. Nakon drugog čitanja Vlada nam je jučer usvojila još 7 amandmana koji su uglavnom tehnički i nažalost nisu usvojili osnivanje Zavoda umjesto Fonda i pojačavanje nadzora. Glasali smo za Zakon kako bi građanima konačno krenula obnova (124 zastupnika glasala za, 10 suzdržano i 4 protiv). Međutim, postoje i dalje nelogičnosti u Zakonu i skeptični smo prema provedbi Zakona što je zadaća Vlade. Kreće nova faza u kojoj ćemo raditi na nadzoru provedbe Zakona na svakom koraku i kontinuirano zagovarati kako se provedba može unaprijediti! – kazao je Tomislav Tomašević, čelnik platforme Možemo.

Međutim, Renato Petek, nezavisni zastupnik u zagrebačkoj gradskoj skupštini smatra kako oporba nije smjela zaigrati igru HDZ-a.

– Zakon dolazi prekasno, bit će za mnoge građane neprimjenjiv ili neprihvatljiv.

Ako jedan suvlasnik u zgradi ne želi potpisati suglasnost ili netko u formuli financiranja 60:20:20 neće imati novca, do konstrukcijske obnove neće niti doći – rekao je Petek.

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba