Za devet dana počinje popis stanovništva RH, a ako ne želite da vam popisivač ulazi u dom, evo kako ćete to moći učiniti sami za sebe i članove svog kućanstva

Tko se odbije popisati, prijeti mu kazna od 2000 do 5000 kuna!

Objavljeno: 04.09.2021. Metropolitan

Svaki stanovnik Hrvatske podliježe Zakonu o popisu stanovništva, po kojem svakoj osobi koja se odbije popisati prijeti kazna od dvije do pet tisuća kuna, piše Index.

O popisu stanovništva za Glas Slavonije govorila je Lidija Brković, ravnateljica Državnog zavoda za statistiku. 

Dvije faze

– Popis stanovništva temelji se na izjavi pojedinca, a popisivač nema pravo tražiti dokumente ni provjeravati odgovore koje osoba daje. Ono čemu svaki građanin podliježe jest Zakon o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u RH 2021. godine, kojim su predviđene novčane kazne od 2000 do 5000 kuna za prekršaj fizičke osobe ako odbije dati podatke o popisnim jedinicama. Međutim građani mogu imati potpuno povjerenje u Državni zavod za statistiku jer svi podaci koje Zavod prikuplja službena su tajna – rekla je Brković.

Podsjetimo, popis stanovništva provest će se u dvije faze – prva će biti samopopisivanje građana online putem sustava e-Građani, a potom slijedi terensko popisivanje onih koji se nisu popisali online. Terenski dio posla počinje 27. rujna i trajat će do 17. listopada.

Spremiti kontrolnu šifru

– Prva faza samopopisivanja kroz sustav e-Građani trajat će od 13. do 26. rujna i dovoljna je samo jedna osoba u kućanstvu koja se koristi sustavom e-Građani i moći će popisati sve članove svoga kućanstva. Ako se više članova kućanstva koristi sustavom e-Građani, također će samo jedna osoba popisivati sve članove kućanstva. Ako netko želi kroz sustav e-Građani popisati svoje starije roditelje, baku i djeda ili neku blisku osobu koja nije informatički pismena, odnosno ne koristi se internetom, može to učiniti, ali s vjerodajnicom na njihovo ime jer pripadaju drugom kućanstvu. Ono što je bitno naglasiti jest da osoba koja će samostalno popisati kućanstvo treba zapisati i spremiti kontrolnu šifru koju će dobiti na kraju samopopisivanja. Kontrolnu šifru može se zapisati, poslikati mobitelom ili isprintati te sačuvati do druge faze terenskog popisivanja kako bi je član kućanstva u kratkom kontaktu predao popisivaču – navodi Brković, dodajući da je samopopisivanje potrebno da kućanstvo ima računalo, pristup internetu i da jedan član kućanstva posjeduje valjanu vjerodajnicu, odnosno koristi se sustavom e-Građani. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba