NEPRAVOMOĆNA PRESUDA: VLASNICA DOMA U ANDRAŠEVCU U KOJEM JE IZGORJELO ŠESTERO KORISNIKA, DOBILA ČETIRI I POL GODINE ZATVORA

“Teško mi je, svi štićenici kao da su bili dio moje obitelji. Da sam barem ja mrtva”

Objavljeno: 01.07.2021. Metropolitan

Gabrijela Čičković, vlasnica Obiteljskog doma u Andraševcu u kojem je 11. siječnja 2020. godine u požaru izgorjelo šestero korisnika, nepravomoćno je osuđena na četiri godine i šest mjeseci zatvora, piše Jutarnji list. Podsjetimo, korisnici su bili smješteni u pomoćnom objektu koji nije imao dozvolu za rad, a do požara je došlo uslijed kvara na električnoj grijalici.

Čičković na objavu presude nije došla jer nije ni morala, a u kaznu će joj biti uračunat i 21 dan koji je provela u istražnom zatvoru, doznaje Jutarnji.

Na prošlom ročištu, održanom početkom tjedna, Čičković je u suzama iznijela obranu.

– Jako mi je žao što se sve to dogodilo. Teško mi je i ispričavam se još jedanput obiteljima stradalih. Svi štićenici su bili dio moje obitelji. U radu Doma sam sudjelovala svakodnevno. Obilazila sam oba objekta. Išla sam po veš koji je s njih presvučen, s doktorima sam išla u vizitu, svakog sam poimenice znala i bila u kontaktu s obiteljima. Svi su me mogli zvati 24 sata dnevno. Što se tiče tog malog objekta u kojem su poginuli, bio je uredan. Napravili smo ga za našu kćer, ali se ona udala pa smo ga prenamijenili za korisnike. U njemu je bio i televizor te čajna kuhinja i nije imao stepenice pa se u njega lako moglo ulaziti – ispričala je Čičković, otkrivši da je sporni kalorifer ona osobno kupila 1. prosinca 2019. u KTC-u.

– Bila je nedjelja, sjećam se k’o danas. KTC je radio. Kupila sam tri kalorifera s garancijom. Da sam znala da se ovo može dogoditi, nikad ih ne bih kupila. Pritužbi korisnika na Dom nije nikada bilo, niti ga je itko napustio zbog nezadovoljstva. Službe u Županiji su znale za domove koji rade bez dozvola. Surađivala sam s nizom socijalnih službi i hitnom. Isto tako, Centar za socijalnu skrb me znao zvati po preporukama za smještaj i svi su znali da imam Dom 1 i 2 u kojima su korisnici imali prijavljeno prebivalište. No, nikad mi nije bila došla kontrola. Sada kad gledam, da barem je jer do tragedije ne bi došlo. Joj, moja Ivkice… – zavapila je Čičković, dodavši da je odrasla s bakom i otuda empatija prema starijim osobama.

Na upit odakle tolika potražnja za Obiteljskim domom “Zelena oaza”, s obzirom na to da je bio prekapacitiran, kaže da je s ljudima postupala dostojanstveno i da su se osjećali voljeno.

– Prema korisnicima sam imala obiteljski odnos. Odlazila sam im na sprovode, a ako nisam bila u mogućnosti, slala sam cvijeće. No od ovih šest se, nažalost, nisam mogla oprostiti. Da sam barem ja mrtva – zaključila je.

Rekla i je da nije svojevoljno imala manjak djelatnika, već da se njegovateljice i medicinske sestre nisu javljale na natječaj, pa je i ona odrađivala smjene.

– Činjenica jest da je okrivljenu sam događaj jako pogodio, no još će je više pogoditi šteta koju će morati nadoknaditi obiteljima oštećenih – zaključila je županijska tužiteljica nakon što je u spis pristigao joj jedan u nizu imovinsko – pravnih zahtjeva, težak 225.000 kuna s kamatama.

Odvjetnik okrivljene je rekao da nema govora o neizravnoj namjeri, već o nehaju.

Podsjetimo, kada je u pomoćnom objektu tijekom noći 11. siječnja 2020. između 4.10 i 4.55 sati došlo do kvara i zapaljenja električnog kalorifera koji se koristio za zagrijavanje prostorija, uslijed izostanka nadzora jedine njegovateljice, koja je u to vrijeme boravila u stambenom objektu na adresi Dolinska 22, došlo je do širenja požara na cijelu unutrašnjost pomoćnog objekta. Korisnici su se ugušili ugljičnim monoksidom, nakon čega su njihova tijela i izgorjela.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba